26 de febrer 2009

Posicionament ICV sobre Torre Negra

Des d’ICV lamentem la sentència del TSJC que declara nul•la la modificació del PGM acordada pel Govern al 2003 i que preservava el sector de la Torre Negra. Valorem però de forma molt positiva la majoria d'arguments que s'inclouen en aquesta sentència.

Després de l'estudi d’aquesta i de la reunió de dimarts de la Junta de Portaveus de l'ajuntament de Sant Cugat,que des la formació ecosocialista es valora positivament, ICV volem expressar el següent:

• La sentència del TSJC representa un pas enrere en la llarga tramitació de la preservació de la Torre Negra però és una oportunitat per fer el darrer i definitiu pas endavant per la preservació d'aquest espai d'interès natural al servei de la nostra ciutat.
• Celebrem que la sentència reforci l'opinió que sempre ha mantingut la nostra organització respecte a l'autonomia municipal per ordenar el seu territori i que la propietat no tenia cap dret patrimonial sobre la requalificació donat que les expectatives d'alguns propietaris no generen drets. Aquest aspecte reforça també la defensa que des del nostre grup s'ha manifestat contínuament pel que fa a la preservació d'altres espais del nostre terme i que tenen la mateixa qualificació urbanística, com ara Can Busquets i d'altres àmbits amb qualificació 21 o urbanitzable no delimitat.
• Ara toca treballar amb el màxim d'unitat possible i amb la màxima agilitat per tal de fer possible la preservació total de la Torre Negra.
• Ens posicionem en contra d'una possible aprovació del PGM que inclogui la reserva d'espais per la construcció de la Ronda Sud, pel seu impacte ambiental i per la seva innecessarietat.
• Lamentem la cerimònia de confusió a la que ens han abocat alguns dels propietaris dels terrenys amb la col•laboració d'alguns mitjans de comunicació que no han contrastat les fonts amb la sentència del TSJC. Alhora que demanem que el PP expliqui a la ciutadania el motiu pel qual es va abstenir,trencant la unitat dels partits en aquest tema, en la tramitació del PAU i dimarts va estar a la roda de premsa dels portaveus, mostrant una vegada més la seva manca de coherència i de legitimitat per defensar la preservació de la Torre Negra.
• Finalment volem ressaltar el nostre suport al treball que s'està duent a terme des del departament de Medi Ambient i Habitatge per tal de declarar Collserola Parc Natural, figura que inclourà els terrenys de la Torre Negra i Can Busquets, entre d'altres, i que ajudarà a que aquest procés acabi com la majoria de la ciutadania vol que és preservant la Torre Negra i rodals i els altres àmbits d'interès natural de Sant Cugat.

23 de febrer 2009

Crisi, crisi, crisi,…

Molta literatura s’ha escrit ja al voltant del tema crisi. La veritat és que l’estic vivint en directe durant fa un temps per les meves responsabilitats al capdavant d’ICV del Vallès Occidental i com a regidor a Sant Cugat. Fa uns dies Ràdio Sant Cugat es feia ressò dels ERO que s’havien presentat a la nostra ciutat en el darrer any. Al voltant de 800 persones es poden quedar sense feina o passar una temporada difícil – hem de comptar que el fet d’estar en un expedient vol dir normalment cobrar menys diners, en situacions ja per si precàries – a la nostra ciutat. Dilluns passat vaig poder assistir a la reunió que el comitè de Delphi va fer amb els Grups Parlamentaris que donen suport al Govern, representants dels PSC, ERC i d’ICV – la Dolors Camats i jo mateix – vàrem escoltar atentament les explicacions dels representants del miler de treballadors/es d’aquesta empresa de la nostra ciutat.

Però la crisi no és només a les grans empreses. La major part de la destrucció d’ocupació ve de la petita i mitjana empresa – especialment en el sector serveis i en el comerç - que és la que dona feina a més d’un 90% de la gent del nostre país. Aquesta situació que afecta doncs a l’activitat econòmica en general és qüestió prioritària d’ICV en aquests moments. És per aquest motiu que fa temps que hi treballem. Des del moment que vàrem demanar l’actualització del Pacte d’Entesa en el marc de la 9a Assemblea Nacional d’ICV hem treballat perquè el Govern de Catalunya actualitzi les seves prioritats i posi per davant de tot la defensa de l’ocupació i la garantia de la cohesió social al nostre país.

Avui El País es feia ressò de dues de les mesures que des d’ICV farem a la taula negociadora. En tot cas les mesures d’ICV fan especial èmfasi en els següents aspectes :la garantia d’ingressos per a les persones amb major risc d’exclusió – aquí és on estarien incloses les dues propostes que avui El País avançava: la Renda Mínima d’Inserció augmentant els ingressos de les famílies objecte de la PIRMI fins els 7.488€ anuals i la prestació bàsica de 600€ per les persones aturades que no tinguin prestació d’atur -, la millora del finançament de la Llei d’Autonomia Personal, increment d’ajudes relacionades amb l’educació, suport a l’ocupació, dinamització de les polítiques d’habitatge, execució d’infraestructures sostenibles i millora d’accessos a polígons, impuls de noves fonts d’energia i suport als municipis.

Tot això acompanyat de la màxima atenció al desenvolupament dels Pactes Nacionals que ha promogut el Govern de Catalunya en els darrers anys en matèria d’educació, habitatge, recerca i innovació, immigració i l’Acord Estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana.

Ara més que mai no podem confondre’ns en els objectius de l’acció de govern. Mentre CiU ens ataca amb arguments sense solta ni volta – sembla mentida que hagin estat 23 anys al govern i vulguin ser l’alternativa – cal que el Govern no només estigui al costat de la gent sinó que vetlli per solucionar els seus problemes reals.

De la darrera setmana us recomano la lectura dels següents articles : relacionats amb el tema del meu post: del Ricard Gomà una crida a noves polítiques per l’emancipació des de la vida quotidiana "Pinzellades per una política emancipadora", un bon full de ruta per l’esquerra transformadora; del nou secretari general de CC.OO., Ignacio Fernández Toxo, “crisis financiera y modelo de crecimiento”; del Vicenç Navarro dos clarificadors articles, “la ignorada causa de la crisis” i “la situació de la classe treballadora”.

Sobre el nou model de finançament i el model d’estat us adjunto tres articles molt interessants: de Carlos Taibo, “autodeterminaciones”, que treu força a aquells que veuen en els recents moviments anomenats autodeterministes succeïts a països d’Europa; de David Elvira, membre de CpC, que no tinc el gust de conèixer però la tesi del qual subscric, “el moment de la via federal” i d’Emili Valdero “la secció 32 i el finançament de la Generalitat”.

No vull passar per alt la mort de l’estimat Toni Farrés, l’alcalde. Jo no el vaig conèixer personalment però n’he sentit a parlar tant d’ell que lamento no haver pogut compartir una mica de la nostra història amb ells i tants i tantes companys i companyes que van recollir el repte de transformar els nostres pobles i ciutats des dels valors i l’ètica. Us adjunto dos articles que em semblen exemplificar molt be els sentiments que han colpit a molta gent del nostre entorn més proper : l’Andreu Mayayo, “el millor alcalde” i, el Jordi Borja, “Fin de época, desaparece una generación”.

Per acabar, sobre el debat de la LEC, que porta cua en els darrers dies per unes declaracions desafortunades del company Jordi Miralles, us adjunto dos articles des de dues perspectives diferents : Walter Garcia-Fontes de la coordinadora d’AMPA de Catalunya i Ricard Aymerich des dels Moviments de Renovació Pedagògica, “Famílies, participació i centres educatius : un repte”, que comparteixo en el global i, de Josep Oriol Pujol de la Fundació Pere Tarrés,“Principis per la nova llei catalana d’educació”, amb el que discrepo però que em sembla exemplificant dels interessos que defensen els sectors que malden perquè ICV es quedi al marge de l’acord de la Llei d’Educació.

12 de febrer 2009

A mitja setmana, efectes roda TRAMVALLÈS

Aquesta setmana escric abans perquè deu ni do el que portem ja fet. Dilluns vaig tenir la possibilitat d’explicar als mitjans de comunicació, molt ben acompanyat,per cert, per la Marta Ribas, de Rubí, i la Maria López i el Valentí Nieto de Ripollet, la proposta del TRAMVALLÈS.

Els mitjans s’han fet un ressò important. Aquí teniu els links a l'AVUI+, El Punt i Ripollet.cat. El TRAMVALLÈS és una proposta de mobilitat per la comarca que ens engresca promocionar. És una proposta que es va començar a promoure des de l’ADENC i la PTP i que des del primer moment ICV li hem donat suport. En ple debat polític sobre el Pacte Nacional d’Infraestructures ara cal que els ajuntaments de la comarca i, finalment, el consell comarcal, es posicionin al respecte d’aquesta infraestructura que a diferència de les noves línies viàries com ferroviàries és un model de transport molt més sostenible des del punt vista social, econòmic i ambiental.

Aquest projecte no només ens engresca a nosaltres, sinó que també ha d’engrescar a la societat organitzada i a la ciutadania en general. Ho vàrem comentar a les dues rodes de premsa i ho repeteixo aquí també : cal que sindicats, AA.VV., agents econòmics,... li donin suport. És una infraestructura que tindria un termini raonable de construcció i un cost assumible pel Govern de la Generalitat i hauria de ser una prioritat, conjuntament amb la millora de les línies de bus i de la xarxa ferroviària a la nostra comarca (RENFE i FFGC). Esperem també que la resta de forces polítiques donin suport. A Badia ho van fer a la moció que vàrem presentar, a Barberà no. Estic segur que quan torni a passar per aquesta localitat s’aprovarà. Crec que el vot negatiu en aquell moment venia més determinat per la por al que és desconegut que no pas un vot reflexiu sobre el model de transport que volem pel nostre territori. Nosaltres la presentarem a Sant Cugat el proper mes de març i esperem el suport de tots els grups.

Us imagineu una rèplica de la xarxa de transport públic que avui ja tenen al Barcelonès i el Baix Llobregat a la nostra comarca ? us imagineu una línia de tramvia que possibiliti que la gent de Montcada i Reixac pugui anar fins a Sant Cugat, o que la gent que viu al marge dret de l’Avinguda de l’Estatut puguin agafar el tramvia per anar fins Terrassa, o que la gent de Badia i Barberà puguin anar fins a Sabadell sense baixar del vagó ? doncs això és el que proposem amb el TRAMVALLÈS!!

08 de febrer 2009

Un altre repàs setmanal

De la setmana que avui acaba voldria ressaltar alguns moments. A l’Executiva Nacional de dilluns varem analitzar l’actualitat política, molt marcada pels efectes de la crisi. Les previsions del FMI donen símptomes de recuperació durant aquest any a tots els països menys a Espanya i França. La situació de l’atur a l’estat és del 14 % (darrera nostre Letònia amb el 10%), a Catalunya més de 100 mil famílies no tenen cap membre treballant. Dades aquestes que donen més importància encara a la reactualització del Pacte d’Entesa que en aquests moments estan debatent els tres Grups que donen suport al Govern. Es fa una anàlisi de l’enquesta del CEO on es posa de relleu entre d’altres dades una que és preocupant : un 43% de la població creu que la immigració és negativa pel país. Dos resultats més també ressalten : el mateix percentatge de població pensa que s’han de baixar els impostos i que s’han de pujar si es milloren els serveis públics. L’altra : ¾ parts de la població desconeixen l’acció de Govern, tot i que les àrees que dirigeixen companys i companyes d’ICV-EUiA tenen una molt bona puntuació.

Analitzem els darrers moviments del PSOE que conjuga declaracions molt enèrgiques per part d’en Zapatero amb una absoluta manca d’exigència. Es decideix que el nostre secretari general i portaveu al Congrés Joan Herrera demani que els ajuts a bancs es condicionin a que no hi hagi repartiment de dividends. Que els discursos no siguin gratis !. En Joan Herrera, Màrius Garcia i el David Cid ens expliquen com ha anat el FSM de Belem. El resum és que hi ha dificultats d’emergir com a actor global que pugui donar propostes alternatives. Parlem també del procés de debat de la LEC i pel que fa al Pacte d’Entesa em quedo amb una de les intervencions en la que es feia una crida a introduir propostes estructurals amb difícil marxa enrere.

D’aquí al dinar amb PIMEC Vallès a Sabadell. Ens vam trobar amb la direcció de Vallès Occidental i Sud. La delegació d’ICV l’encapçalava jo mateix, amb la Carme Garcia i el Manel Pérez i el nostre diputat Salvador Milà. La veritat és que va donar per molt. Temes : crisi, educació i infraestructures. Podeu trobar més informació aquí.

Per la tarda ens vam trobar diferents Grups Municipals del Vallès per coordinar la propera campanya comarcal d’ICV. Demà en farem la presentació a Rubí i Ripollet : “Tramvallès ? Si, gràcies!”. Ja fa temps que parlem d’aquest tema però cal posar fil a l’agulla. Estem en un moment estratègic doncs s’està discutint el Pacte Nacional d’Infraestructures i cal que des dels municipis de la comarca s’aposti també per aquest projecte possible, econòmic i just social i mediambientalment. Aquí podeu trobar informació de la ma de la PTP.

El dimecres : reunió de l’Associació Pacte Industrial de la RMB i reunió de la secretaria política comarcal amb la presència del nou i flamant vicepresident d’organització en Lluis Moreno. Reunió interessant i, sobretot, fructífera. Acaba la setmana “explicable” amb la visita del President del Grup Parlamentari, en Jaume Bosch, del Lluis Postigo, diputat responsable de la relació amb les polítiques municipals i el portaveu del Grup d’ICV-EUiA-EPM de la Diputació, l’Arnau Funes a Cerdanyola, on vàrem fer una reunió de treball de diversos Grups Municipals de les ciutats on vam patir més efectes de la ventada per posar en comú els fets i, sobretot les conseqüències. Dues consideracions a fer. La primera que cal fer pinya Govern, ajuntaments i societat, aprendre d’aquesta experiència desconeguda i donar-li importància a la protecció civil i més davant els importants canvis que està esdevenint el nostre clima. I aquest primer punt lligat amb el segon : el “model Euskadi” de protecció civil que tant reivindiquen des de CiU i que durant tants anys ells no només no van crear sinó que no li van donar gens d’importància, és el model que des de la conselleria d’interior i amb Joan Saura de conseller s’està creant des de fa 2 anys. La creació de la Direcció General de Protecció i Civil i la construcció del centre d’emergències ha de facilitar l’optimització dels recursos i la coordinació dels efectius. El problema és que ens arriben les emergències quan acabem de començar les noves polítiques, en aquest cas les de protecció civil - abans ja ho havia estat amb les de l’aigua - . De totes formes això les fa més necessàries i ens omple de raons.

Darrer apunt de la setmana : Comissió Política Local important. El Joan Calderón presenta els avals necessaris per la seva candidatura a president local. Segur que ho farà molt be i, sobretot, segur que s’envoltarà de la gent adequada per fer que el nostre projecte polític a Sant Cugat arribi en les millors condicions als reptes que ens esperen en els propers dos anys.

A continuació alguns links a articles interessants : “Comunidad de Madrid : las sumas de todos” d’Ignacio Escolar, que ens feia una aproximació complerta a l’escàndol que està protagonitzant el PP aquests dies i que encara no ha acabat; “La recta final” d’en Joan Boada i Lluis Torrens, sobre la darrera proposta Solbes i el paper que el Govern està jugant en la negociació del nou finançament, que ha patit un nou retard per no entorpir les eleccions basques i gallegues... un escàndol. “Construint participació” d’en Marc Rius, on ens explica aquelles polítiques que en els darrers anys s’estan promovent des del Govern per la participació ciutadana, polítiques desconegudes fins fa 5 anys.

I acabo el post felicitant al Raül Romeva pel premi que li han donat des del portal Eurotribune.eu, com a representant de l’Estat més actiu durant aquesta legislatura. El Raül ha presentat al Parlament Europeu 360 preguntes, 205 propostes de resolució i 4 informes, a més de 141 intervencions en sessió i 6 declaracions escrites. També Ràdio Sant Cugat en fa esment en una entrevista al nostre candidat al Parlament Europeu.

Bona setmana !

01 de febrer 2009

Repàs setmanal

Seria una bona cosa fer un repàs setmanal del temes que m’han cridat més l’atenció o be comentar aquelles qüestions que em sembla que s’ho mereixen. Però no vull obrir expectatives que després no pugui complir. De moment vull compartir amb vosaltres algunes coses de la setmana.

Començo per denunciar la utilització que han fet del darrer suplement de El Periódico de Catalunya titulat “la transformació dels municipis catalans” una sèrie d’alcaldes i alcaldesses socialistes. O han pagat per ser-hi, cosa clarament denunciable i que em fa entendre que altres no hi siguin – els diners públics cal gastar-los en altres prioritats que en fer propaganda – o, i no ho descarto, el diari segueix fent la seva aposta pròpia per reforçar la “marea rosa “.


Pel que fa al debat “Bolonya, si; Bolonya,no” en el que jo em decanto per “Bolonya, si, però no així”, algunes dades : només un 20% dels alumnes universitaris te beca a l’estat espanyol, davant el 40% de mitjana a la UE. Només un 10% dels matriculats a màsters oficials tenen ajuda econòmica d’algun tipus. L’Estat Espanyol gasta en beques i ajudes universitàries un 0,08% del PIB front a un 0,25% dels països de l’OCDE o un 0,22% que gasta Alemanya.

El passat dijous comentava amb un empresari santcugatenc la problemàtica de la situació actual. La dificultat en la liquiditat de moltes empreses que volen generar treball impedeix que aquestes puguin tirar endavant els seus projectes. Mentrestant el govern espanyol segueix endollant diners a la banca, que manté en la majoria de casos els seus beneficis i repartiments de dividends entre accionistes així com mantenint els alts sous i pagament d’objectius entre els seus directius d’una forma absolutament indecent. El passat 19 de gener el nostre portaveu al Congrés, Joan Herrera, demanava la compareixença dels principals responsables de bancs espanyols al Congrés per donar explicacions. Doncs sembla que als dirigents socialistes no els fa gràcia aquesta demanda – suposo que els interessa més assegurar-se els crèdits de les seves campanyes electorals – i el seu portaveu al Congrés, Jose Antonio Alonso que en primer terme va acceptar la proposta d’ICV va rectificar el seu posicionament inicial i no li sembla “oportú” que aquests compareguin – si li sembla però que ho faci el president d’Iberia a petició del grup socialista - , adduint que el Congrés “no està per controlar l’activitat d’un banc o altre”, “este no es un sitio donde queramos machacar a alguien...”.


Sobre el pla Zapatero de finançament d’inversions locals teniu un bon article de’n Joan Subirats aquí. Ja n’he parlat en algun post. Benvinguda sigui aquesta ajuda. Per les seves condicions no representarà la construcció de massa nous equipaments que amb els problemes del finançament local no podríem mantenir. Servirà per rentar la cara a molts pobles i ciutats i arranjar espais que difícilment es podrien atendre amb els pressupostos cada cop més castigats dels municipis.


D’altres temes d’actualitat us recomano “Los muertos que no se registran” de Vicenç Navarro, sobre les malalties associades a la feina. “La impunitat d’Israel” de Marc Carrillo sobre el conflicte d’Israel i Palestina. “Kafka contra Bermejo” de Ximo Bosch, sobre els problemes de la justícia al nostre país i, “Obama, un futuro moderadamente positivo” de Gabriel Jackson, sobre les oportunitats que s’obren a EE.UU. amb la nova presidència.


Per finalitzar: agrair a la gent de Molins de Rei la rebuda que ens van fer ahir, en la visita que varem fer a la Fira de la Candelera. No hi havia estat mai i segur que ho repetiré. Encara que només sigui pel cap i pota que fan al “xiringuito” d’ICV. Vàrem passar una estona agradable amb el nostre candidat al Parlament Europeu, Raül Romeva i el vicepresident d’organització, Lluis Moreno, conjuntament amb l’alcalde Ivan Arcas. En el passeig ens vam creuar amb el candidat d’ERC Oriol Junqueres – quan deixarà de participar en programes de Catalunya Ràdio? – i el seu secretari general, el Joan Ridao.


Avui hem assistit a un nou acte emotiu de la Universitat de la Pau de la nostra ciutat. Avui es celebrava l’aniversari de l’assassinat de Gandhi el 30 de gener de 1948. Ens han acompanyat l’alcalde de Portbou i el tinent d’alcalde de cultura d’aquest poblet - no com diu Ràdio Sant Cugat - , on va morir en Walter Benjamin, perseguit pels nazis a l’any 40. M’ha semblat però lamentable que amb la presència d’aquest dos representants no hagi comparegut cap regidor/a de l’equip de govern municipal. Coneixedors com eren de la visita em sembla una falta de respecte no venir a fer-los la benvinguda oficial. Sort que entre tots i totes i amb l’amable acompanyament del Domenec Miquel els hem pogut ensenyar la joia de la ciutat, el Monestir de Sant Cugat. Teniu fotos d'aquest acte al meu facebook