12 de febrer 2007

ICV o com no ser còmplices d’un error que portarà cua


En el passat ple del mes de gener, el Grup Municipal d’ICV-EA es va abstenir en el punt de l’ordre del dia que resolia la legalització de les cases fora d’ordenació de La Floresta, Valldoreix i Can Cortés. L’objectiu d’aquest article és explicar-ne les causes, i més després de les notícies aparegudes en els mitjans de comunicació, de les manifestacions fetes per altres partits i la traducció que, del nostre posicionament, n’ha fet una part de les persones afectades.

Ens trobem davant d’una qüestió que ha estat tema recurrent durant els darrers dos mandats i que en aquesta ocasió, malauradament, no queda ben resolta. Vull començar per posicionar-me de forma clara a favor del reconeixement de l’existència d’una realitat que el PGM del 76 va obviar en el seu moment i que té una conseqüència social inacceptable: el fet que encara avui hi hagi més d’un centenar de cases fora d’ordenació, la qual cosa vol dir que els seus propietaris és com si no tinguessin casa, malgrat que tots aquests habitatges van ser construïts abans de 1976 amb els permisos municipals pertinents.

Ara bé, aquesta situació no va passar pel ple de gener d’aquest any per casualitat, sinó perquè l’equip de govern municipal, i CiU en particular, ha estat incapaç de resoldre aquest conflicte d’interessos abans. I ja portem massa anys discutint aquesta qüestió. Vostès es preguntaran per què el nostre Grup Municipal es va abstenir en aquest ple. I jo, amb molt de gust, els ho explico. En primer lloc, he de dir que no vam votar-hi en contra –de raons per haver-ho fet, però, n’hi ha més que suficients– per respecte a la situació que estan vivint els veïns i perquè un posicionament com el nostre és coherent però difícil d’explicar.

En segon lloc, volem recordar que arran de la recuperació de Can Monmany com a espai natural i públic, el govern de la ciutat, el de l’EMD i la resta de forces del consistori vam veure l’oportunitat d’utilitzar aquesta operació per fer front a altres necessitats de la ciutat. Nosaltres opinàvem i opinem encara que sí és una bona oportunitat, una oportunitat per preservar altres espais naturals d’interès, per aconseguir sòl d’equipaments necessari per la ciutat i, perquè no, per resoldre el greuge que significa la situació de totes aquelles cases que estaven fora d’ordenació. I és aquí on no s’ha dit tota la veritat. I nosaltres al que aspirem és justament a aclarir-la: amb l’operació de Can Monmany guanyàvem, degut a la seva qualificació urbanística i a l’espai que l’envolta (Collserola), la possibilitat de traspassar a d’altres indrets de la ciutat 200.000 mil metres quadrats de sòl d’equipaments que, en altres espais de la ciutat, podem convertir en els mateixos metres quadrats de sostre que de sòl. ¿Què ha passat amb l’expedient aprovat per tothom menys per nosaltres al ple de gener? Doncs que a canvi de la legalització de les cases de La Floresta, Valldoreix i Can Cortés, la ciutat descompta 95.000 metres quadrats de sòl d’equipaments que nosaltres creiem imprescindibles, com a mínim fins que sapiguem quins equipaments fan falta a la nostra ciutat, qüestió aquesta que a hores d’ara encara no coneixem perquè encara no comptem amb el més que promès pla d’equipaments que ha d’elaborar l’equip de govern.

Ens agradaria poder confiar en el govern municipal. Però ens demanava tancar els ulls i aprovar allò que ha estat incapaç de resoldre sense renunciar a la seva prioritat política: la urbanització de Can Busquets. El PSC pactà amb l’alcalde que a canvi de no urbanitzar ara Can Busquets li donaria suport per desencallar la modificació del PGM de La Floresta i la solució de les cases fora d’ordenació. Això significa deixar l’indret de Can Busquets amb la mateixa qualificació que tenia, renunciant així a requalificar-lo a sòl forestal, és a dir, a preservar-lo, tal i com es va fer amb la Torre Negra. Aquest pacte entre l’alcalde i el PSC era a canvi també d’arribar a un acord de ciutat per la preservació dels espais naturals en perill, qüestió pactada fa cinc anys entre ICV i CiU en el marc de l’acord de nou creixement de la ciutat. Bé, de l’acord Gausa-Recoder ja en fa nou mesos i avui encara és hora que es reuneixi la comissió que n’estava estudiant la viabilitat.

Hi ha, però, més motius que expliquen per què l’expedient de les cases fora d’ordenació ha passat pel ple sense el nostre suport. Pensem fermament que aquest document no arriba amb les millors garanties a qui l’ha d’aprovar definitivament, el Govern de la Generalitat, perquè s’ha fet de forma confosa, sense comptar amb l’altra administració cooperadora, l’EMD de Valldoreix, amb errors de dades importants i, el que és més greu, sense aclarir amb quines figures urbanístiques pensa garantir el govern municipal l’adquisició de sòl per tal d’assegurar els corredors ecològics de la zona afectada. Algú deu pensar que s’ha tret un mort de sobre. Nosaltres pensem que s’ha fet un mal favor a qui més interès tenia a resoldre aquesta situació, els veïns i veïnes de La Floresta, Valldoreix i Can Cortés.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Xavier,
He llegit els motius d'ICV per abstenir-se a aquesta requalificació. Si no ho he entès malament és perquè s'ha desaprofitat superfície d'equipaments en aquesta operació.
Però jo encara tenia una sospita que potser tu em pots aclarir.
Jo em pregunto si les cases fora d'ordenació que amb aquesta operació s'han legalitzat, són totes elles d'abans del 76 o bé s'han afegit al paquet cases veïnes que per simpatia han aconseguit el benefici de legalitzar-se quan altres, com ara la urbanització de Sol i Aire i la de Sant Medir (a prop de la font groga) no han aconseguit -i per tant continuaran sent urbanitzacions fora de planificació fins que es morin els propietaris en el moment de declarar-se "ilegals" i aleshores es torni al bosc aquells terrenys-.
Heu fet algun estudi a ICV-Cugat?
Oi que a Les Planes, es van legalitzar moltes cases que al 76 no hi eren? S'ha fet algun control de com ha anat evolucionant la propietat d'aquells terrenys?

Unknown ha dit...

Hola Mikell, no t'associo amb l'adreça d'e-mail que tens, però gràcies per les teves aportacions. No et puc respondre a tot però sí et puc dir que totes les cases "legalitzades" en aquesta operació són construïdes abans del 76, en aquesta ocasió s'ha fet un estudi més rigorós que en la primera vegada que es va passar per ple allà pel 2002. Però que siguin d'abans del 76 no vol dir que mantenir-les per sempre sigui una bona decisió, algunes d'elles varen ser construïdes sense massa sensibilitat mediambiental ( a la riera per exemple ). Amb aquesta "ordenació" i per tant requalificació a 20a10 els seus propietaris, de totes les cases dels tres sectors, les poden tirar a terra i fer-ne una de nova, amb les condicions imposades per la modificació del PGM, la qual cosa i pensant amb la indisciplina urbanística i la laxitud que el nostre ajuntament te amb aquests temes em posa els pocs pels que tinc de punta. Sobre el tema de Les Planes es va aprovar un PERI però desconec personalment com va anar el tema, ara hem de treballar sobre aquesta qüestió, però de moment li pregunto al Joan Balada perquè ell era el nostre regidor amb termes d'urbanisme quan es va enllestir aquest tema. Pel que fa a Sol i Aire i Sant Medir, tenim mala peça al tel.ler i crec, i així ho vàrem demanar, que en aquests moments hauríem d'haver resolt aquestes altres situacions que queden penjades.

Anònim ha dit...

Hola Xavi,
moltes gràcies per la resposta. Perquè em puguis associar amb el nick t'he enviat un correu a icv sant cugat
(icv-ea@santcugat.cat), amb una proposta de carril bicicleta.
A veure si desencallem el tema.