06 de febrer 2007

ICV, PER UN COMPROMÍS LEGISLATIU CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC


“El 2 de febrer passarà a la historia com el dia en què van desaparèixer els dubtes sobre si l’activitat humana està provocant el canvi climàtic; i qualsevol que, amb aquest informe a la mà, no faci res al respecte, passarà a la història com un irresponsable”.

Achim Steiner
Director del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient,
en la presentació de les conclusions de l’Informe de París


Coincidint amb la presentació de l’informe de París, la setmana passada va tenir lloc al Congrés de Diputats un acte organitzat per IU-ICV i els Verds sota el lema “Per un compromís legislatiu contra el canvi climàtic”. Aquest acte ha estat el més important debat celebrat en seu parlamentària sobre el greu i latent problema que el canvi climàtic està suposant ja per al desenvolupament de la nostra forma de vida tal com l’hem entès fins al moment.

ICV proposa adoptar una Llei General contra el Canvi Climàtic que articuli una sèrie de mesures concretes en diversos àmbits, l'objectiu dels quals sigui impulsar una política de reducció de les emissions.

L'acte va comptar amb la presència de membres destacats en matèria de canvi climàtic, com Juan López de Uralde, Director de Greenpeace, Pablo Cotarelo, Coordinador de Canvi Climàtic d'Ecologistes en Acció i Carlos Martínez Cambrer, del Departament de Medi ambient de CCOO, així com amb la participació dels organitzadors de l'acte; el diputat pels Verds, Francisco Garrido i la del portaveu d'IU- ICV, Joan Herrera.

Tots els participants van coincidir que és necessari que el Govern legisli en matèria de canvi climàtic, per intentar pal•liar els seus efectes; que ja ens estan afectant i a més poden ser devastadors en un futur.

Les dades ens indiquen que la temperatura mitja de la superfície terrestre s'ha incrementat en una mica més de mig grau des de 1976, i que en l'última dècada s'han registrat els nou anys més càlids des de fa 150 anys; i això està generant un desglaç accelerat del pol nord. S’està produint un augment dels episodis de sequera, pluges torrencials i huracans en diferents zones del planeta, que entre els anys 2004 i 2005 han afectat a més de 300 milions de persones, una clara elevació del nivell del mar; és a dir un brusc canvi dels ecosistemes de la terra, el que va a afectar profundament a totes les formes de vida.

A aquestes conclusions tan preocupants no solament han arribat els grups ecologistes, sinó que fonts de tanta fiabilitat com l'Informi Stern, encarregat pel govern Britànic, reafirmen les tesis d'aquests sectors.
És possible, i imprescindible, detenir la concentració de gasos d'efecte hivernacle el que suposa que s'ha de fer un fort esforç de reducció de les emissions de CO2. Malgrat la gravetat del problema, i l'espectacular augment de la consciència ciutadana, la veritat és que l'acció política a tots els nivells està molt per darrere de la magnitud del problema.

Per tot això, des d’ICV i la resta de participants de l'acte, han instat al Govern a legislar en matèria de canvi climàtic, mitjançant una llei que es basi en objectius com la reducció suficient de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, un pla de tancament progressiu de les centrals nuclears, una política energètica basada en la gestió de la demanda, l'eficiència i l'estalvi energètic, un augment significatiu de les fonts d'energia renovable, la introducció d'una reforma fiscal verda, la garantia d'una reducció d'emissions en el sector transport, i la promoció d'una política urbanística mes sostenible, que entre moltes altres; són les propostes que s'han fet arribar al Govern a través de l'acte sobre canvi climàtic realitzat avui.

3 comentaris:

ErrareHumanumEst ha dit...

La política forestal també és necessaria. Als boscos s'hi ha produït una acomulació d'un 50% de matèria orgànica perquè als propietaris no els surt a compte cuidar el bosc i l'abandonen. A l'estiu aquesta matèria orgànica és susceptible de combustionar i si la matèria orgànica té continuïtat, l'incendi és imparable per els bombers. Invertir molt en apagar i poc en gestionar només permet apagar petits focs que més endavant esdevindran catastròfics.

Anònim ha dit...

Felicitats Xavier per l'article del canvi climàtic. No obstant, jo crec que són tant responsables ara que ho saben, com abans que també ho sabien però no havia sortit als mitjans de comunicació.
I pel que fa al que diu el company "diners gratis"; l'aviso que un bosc pot mantenir-se protegit contra els incendis sense haver-lo de convertir en devesa. A banda que l'ombra que produeix un bosc atapeït manté la humitat i també evita els incendis. I, finalment, la matèria orgànica al sòl és un bon lloc on s'acumuli CO2 fixat per les plantes.

ErrareHumanumEst ha dit...

He dit res de devesa? Fins aquí d'acord, per protegir-lo contra incendis no cal convertir-ho en devesa (Això de la devesa no ho entenc, serà que no hi ha altres maneres...), la resta del que dius em sobra, segurament perquè estàs poc enterat del tema

L'efecte de l'ombra (No sé d'on ho has tret) s'enva a norris quan tens 40ºC o 50 km/h de vent (quan s'asoleixen els paràmetres corresponents a les condicions de GIF poc importa la resta), que l'ombra evita els incendis no sé qui t'ho ha dit però en fi... M'agradaria saber-ho.

Respecte al cicle del carboni a un ecosistema forestal, de matèria orgànica al sòl se n'hi pot acomular tant en bosc madur com en plançoneda(de fet, no sé perquè m'ho expliques això), si mai et plantejes informar-te sobre el tema veuràs que quan un bosc reté més carboni és a les etapes joves (la relació acumulació de biomassa-edat vindria a ser sigmoidal --> Posa google, imatges: Sigmoidal).

Com que jo no l'hi dic al metge on ha de clavar el bisturí, crec que "mikell" tens dret a opinar sobre allò que t'interessa però segons el que m'has demostrat, intentar donar lliçons jo diria que t'ho hauries d'estalviar si abans no t'has mirat una mica la bibliografia.