29 de març 2008

Sequera i nova cultura de l’aigua

Aquesta setmana hem assistit, hem patit vaja, a un nou linxament per part de la majoria de mitjans privats i malauradament públics. Tot feia pensar que CiU faria servir aquest veritable drama nacional per fer lluita partidista. La setmana que ve en el ple del Parlament en podrem veure una mostra més i així fins el que faci falta. Una utilització que com molt be deia el nostre Portaveu parlamentari significa un greu desgast pel país en un tema de màxima sensibilitat. CiU està jugant molt brut en aquesta qüestió i sap greu que vingui això d’una força amb vocació de govern. Avui el Conseller Baltasar ha ofert un pacte perquè aquesta qüestió esdevingui punt de cohesió i no una arma entre partits i territoris.

Però, a més, en aquest tema a mi m’agradaria saber quina és l’alternativa de CiU al nou cicle històric de l’aigua en un context de canvi climàtic. És potser la construcció d’un transvasament, aquest cop si, del Roine ? o potser hem de recuperar el de l’Ebre ?. Ara resultarà que els convergents estan preocupats per les conseqüències que per l’equilibri ambiental suposa el funcionament d’una dessaladora...(sic). Si és així, si la seva alternativa és que la problemàtica la soluciona un transvasament, hem de dir alt i fort que els problemes en que es pot trobar la majoria de la població del nostre país i que viu a l’Àrea Metropolitana, no veuran satisfetes les seves necessitats fins d’aquí a uns deu anys aproximadament : el que es trigaria a executar una obra d’aquest tipus....

Ara però cal reconèixer que han passat dues coses en aquest darrer mes que perjudiquen la credibilitat del Govern i en concret del company Baltasar en una conselleria tan sensible com la de Medi Ambient i Habitatge : la gestió de la informació i la convivència de la nova cultura de l’aigua amb la defensa d’un determinat model territorial del país.

Pel que fa al primer és fàcil a aigua passada criticar la manca d’informació o la seva qualitat. Segurament des del primer moment s’hauria d’haver avançat el que s’estava estudiant i què podia passar veient el transcurs dels esdeveniments pel que fa a l’aigua. Entenc però que en una qüestió tan sensible i també, ai las!, en plena campanya electoral es fos extremament discret. Crec però que en el camp de la informació hem de ser en general més valents i sense arribar a ser agressius si hem de ser contundents en defensar el nostre model i la nostra gestió, alhora que no criticar però si contextualitzar quin era el model i, en conseqüència, quina ha estat l’herència dels anteriors governants del país. Una dada : en els darrers quatre anys s’ha invertit més en el ram de l’aigua que en els darrers 23 anys de governs convergents.

La defensa d’un nou model de gestió de l’aigua, l’anomenada “nova cultura de l’aigua”, ha d’anar acompanyada de la coherència per part de tot el Govern amb la resta de polítiques territorials : les industrials, agrícoles i, sobretot, les urbanístiques. No podem seguir sent els profetes del canvi de model, amb les renúncies que això suposa per certs col·lectius sectorials i territorials, i els nostres socis defensant en el territori segons quines actuacions que van justament en direcció contrària a les nostres directrius. La nostra credibilitat ha de venir determinada per les nostres actuacions en la gestió de la nostra responsabilitat de govern directa -i no sempre ho fem tot be, només faltaria !- però sobretot per l’actuació transversal al Govern i la nostra capacitat d’influència. I en aquest sentit hi ha que no només no es mulla sinó que a més de forma insolidària reforça les actituds poc serioses dels qui parlava al principi.

Referències recomanades :

- Entrevista a Narcís Prat al Diari Avui el 20 de març

- Article de'n Baltasar : "La sequera, economia de guerra"

2 comentaris:

Jose Martín ha dit...

El que es planteja és el Transvasament de l'Ebre. És cínic, hipòcrita i miserable transvasar en benefici metropolità i negar-ho a d'altres persones (valencians, murcians i andalusos) en pro de l'ecologisme, al que ICV a renunciat a canvi de quotes de poder.

Unknown ha dit...

Perdona Jose però el mateix Narcís Prats està d'acord en poder fer un trasvassament des del Segre de forma no definitiva. Saps que estem parlant de muntar una canonada i quan entrin en funcionament les dessaladores desmuntar-la ? saps que a més només es faria en cas de necessitat però que lògicament s'ha de preparar abans? saps que es farà a la tardor per no perjudicar el territori orígen ? saps que només es faria si es pot respectar el cabdal ecològis del Segre ? saps que potser no es farà perquè des de Madrid es veu amb mals ulls... mentre aproven trasvassar més aigua del Tajo al Segura -per cert, el colmo a veure si el PSOE en passarà per ecologistes !!? saps que ICV fa molts anys que està al poder en molts ajuntaments i ha estat capaç d'introduir la visió ecologista a la vida política ? saps ?