21 de setembre 2011

En pocs dies molta feina

Vaig recuperar la feina bloggera abans de la Diada,que marca habitualment el inici del curs polític del país. Però aquest any,malauradament,no ha estat així. La fal·lera del “govern dels millors” en retallar “l’estat del migestar” no ens ha deixat desconnectar perquè els problemes de molta gent s’han convertit en la nostra prioritat de treball i no s’han aturat durant l’estiu. Al contrari s’han agreujat. Aquests “fanàtics del dolor” com diu Krugman no han dubtat en fer servir la tisora allà on més mal fa,en els serveis públics de salut,educació i serveis socials,obrint la plana,potser no massa explicada durant la campanya electoral,del menú més neoliberal d’Artur Mas que trenca aquell estat del benestar – migestar com diu en Llamazares – que van crear els governs socialcristians de Jordi Pujol,passant de l’assistència dels 80 i 90 a l’estigmatització,quan no criminalització de la pobresa.

Divendres passat vaig acompanyar a la nostra diputada Laia Ortiz a visitar 3 municipis de la nostra comarca on les conseqüències d’aquestes mesures estan produint més estralls. A Badia del Vallès ens varem entrevistar amb l’Associació de Veïns per tal de copsar de primera ma la problemàtica causada pel tancament de les urgències del CAP d’aquesta ciutat. Aquest CAP dóna serveis a uns 40 mil habitants – de Badia i Barberà – que no compten amb alternatives reals doncs no hi ha transport públic – ni taxis ni autobusos nocturns – que facilitin anar a altres centres “propers”. Aquest és un cas especialment greu donada la tipologia de la població d’aquesta ciutat,molt envellida,amb pocs recursos econòmics,amb un percentatge alt de problemes de mobilitat i amb trastorns en la salut greus. Un CAP fruit de les lluites veïnals,unes lluites que s’han recuperat – en els darrers 60 dies i nits ha estat ocupat pels veïns/es – i que han estat respostes pel Govern amb actituds prepotents fora de mida per part de les forces de seguretat.

A Sabadell varem visitar juntament amb la portaveu d’ICV Carme Garcia el CAP de Ca N’Oriac. Aquest cap,que dona servei a més de 30 mil persones del barri i barris veïns,ha vist també retallat el seu servei d’urgències amb la derivació dels/les malalts al Taulí,col·lapsat per aquestes mesures estivals. Durant l’estiu més de 100 persones s’han reunit diàriament per reivindicar amb la seva actuació diària el dret a un servei de salut digne,gent valenta i perseverant. Un CAP que compta ara amb seguretat privada i que descompta metges i infermeres. En ambdós casos – Badia i Sabadell – moltes de les persones malaltes són derivades a l’Hospital General o a l’Aliança, amb el que comporta de sobrecost d’assistència mèdica i que confirma que aquest Govern aprofita la crisi no només per retallar serveis públics sinó per donar negoci directament – HGC i Aliança – als lobbys que defensa i també indirectament,provocant que la gent es plantegi fer-se una assegurança mèdica privada.

La visita la vàrem acabar a Viladecavalls on conjuntament amb l’alcalde Carles Rodríguez es va visitar el CAP de CanTrias,un dels més “escrits” durant aquest estiu,que no només ha tancat urgències sinó que no ha donat cap tipus de servei oficial durant l’agost i el mes en el que estem. I dic oficial perquè justament en aquest centre un grup de metges/esses i infermers/es estan atenent els usuaris de forma voluntària. Aquesta és una decisió de la Mútua de Terrassa,proveïdor en aquesta zona de serveis de salut i que aspira,amb aquests antecedents!,a seguir gestionant els dos CAP que ja existeixen a Sant Cugat i,com no,el nou CAP que es preveu que comenci a funcionar abans de final d’any. Segur que en seguirem parlant....malauradament!

foto pròpia del CAP Ca N'Oriac