18 d’abril 2012

La hipocresia s'instal·la al ple de Sant Cugat i rodalia


Aquest dilluns vaig assistir al ple de la nostra ciutat. No ho faig cada mes però m'agrada rememorar i estar al dia del que s'hi parla. El fet d'haver estat regidor durant vuit anys “em tira”. Crec honestament que qualsevol que viu a la nostra ciutat s'hauria d'interessar pel que s'hi debat,tot i que parlen de menys coses de les que pertocaria al màxim òrgan de decisió de la nostra ciutat.

Aquest dilluns es va reforçar però una idea que fa temps que és objecte de discussió en determinats àmbits i sobre la que vull opinar. Penso que l'alcaldessa en aquesta sessió va dir el que alguns volien escoltar,i per això van aplaudir,però va sobrepassar les seves prerrogatives com a màxima responsable del propi ple. Es va donar el gust de dir-li als nostres representants – i per tant a tots i totes nosaltres – que al ple s'ha de debatre qüestions que afectina la ciutat sinó la gent no entendrà el que hi fan allà. Aquesta concepció de la política com a mera gestoria dels afers públics està malauradament massa estesa en la nostra societat i en la nostra ciutat en particular. També cal reconèixer que alguns mitjans i,sobretot,alguns periodistes s'hi abonen en aquesta direcció. Perquè qui és el que ha de decidir què afecta a la ciutat i què no?. Afecta el fet que hàgim de pagar peatges a l'AP-7? i,que amb els nostres impostos es prioritzi la compra d'armes o l'educació i fem costat a la societat civil organitzada? TAMBÉ.
foto ple de cugat.cat

Fa un bon temps que el govern de CiU porta pocs punts d'actuació municipal al ple. Això és una mostra de la inactivitat del govern de Mercè Conesa – que ja ve de l'època de'n Recoder – i/o de la demostració que es pot governar d'esquenes al màxim òrgan de representació ciutadana. I davant d'aquesta manca d'activitat és lògic que els grups de l'oposició facin propostes per la ciutat. Anem al gra: en aquest ple es va parlar del compromís local enversRío + 20,sobre els serveis de salut de la ciutat,de la igualtat dedrets de les dones,de la privatització d'ATLL,del pla de mobilitat ila millora del transport públic,a proposta d'ERC,de promoure una comissió peravaluar les propostes d'inversions,de mesures contra elsdesnonaments,de la defensa dels drets humans de les minories – per cert,la mateixa moció que PxC ha presentat en alguns ajuntament aquí la presentava el PP...-,de la revisió dels valors cadastrals,de destinar els diners que no van cobrar qui va fer vaga a l'ajuntamentel 29M a polítiques socials,del suport al català a les IllesBalears – punt en el que el regidor de CiU Xavier Escura ens va obsequiar amb una classe magistral d'història de la Catalunya medieval -,dels peatges de l'AP-7 i del comerç d'armes – a instància del grup local d'Amnistia Internacional. Què pertoca debatre al ple i què no? La veritat és que m'és difícil limitar-ho. Una altra cosa és que amb el reglament municipal (el conegut ROM) els punts a tractar se saben amb antelació suficient com per acordar posicionaments majoritaris i,per tant,el ple hauria de servir només com altaveu d'aquests acords sense generar un debat estèril. Però això vol dir treballar per part de qui representa al partit majoritari i seguint l'estol del seu predecessor no sembla que l'actual portaveu de CiU estigui massa per la labor. És millor per ells/es tirar de política de corró i queixar-se de que es parli de segons que i que “els plens duren massa”.

Durant els vuit anys que vaig ser regidor els plens havien durat fins a 5 i 6 hores de forma habitual. Cansa? Si però és l'obligació dels qui ens representen tractar els temes – mocions o no – que pertoca a aquest òrgan. I a qui no li agradi que s'hi posi fulles o que plegui i no parlo només dels representants electes. El ple només es fa un cop al mes. Em sembla a mi que no n'hi ha per tant. El que sí és greu – i no se'n fan massa ressò – és que alguns electes facin intervencions del caire: “és un tema feixuc que no hem estudiat prou”,”és que els que hi havia abans eren diferents a nosaltres”,”estem d'acord amb la major part de la proposta però...” o “no sap no contesta” en temes importants. Això sí que és remarcable i no el fet que els regidors i regidores de la ciutat dediquin també,i ho dic expressament perquè no és a la única cosa a la que es dediquen,5 hores al ple mensual. I si algú es pica que es rasqui!.