19 de setembre 2012

A 24 hores d'un altre cop de porta

Demà hi ha una reunió que hauria de ser important i profitosa però que tothom sap que serà un acte més d'aquesta gran òpera prima del gran divo que és el nostre president Artur Mas. No dubto que serà una trobada important,ho serà perquè tots els mitjans en faran seguiment,menjarem reunió en tots els àpats durant tota la setmana com hem menjat tot el que diu,pensa i fins i tot allò que no diu i allò que hauria de pensar. El que en política anomenem “agenda” o el que és el mateix allò del que es parla en els mitjans i en els espais polítics és allò que volia CiU que fos el centre d'interès i no pas allò que viuen la majoria dels que vivim i intentem treballar en aquest país – i això no vol dir,que consti, que el tema nacional no sigui una qüestió de primer ordre -.

No dubto tampoc que serà profitosa. Ho serà sobretot per CiU. Serà el seu gran argument per seguir inflant el seu victimisme contra Madrid,cert però alhora partidista. La dreta catalana a l'hora d'escollir sempre ens ha donat mostres de que entre Espanya i Catalunya sembla ser que Catalunya – almenys això vull pensar...- però entre Catalunya i la cartera...la cartera!. Mentre ens estàvem manifestant dimarts per un major autogovern pel nostre país,perquè Catalunya fos el proper estat a Europa,la dreta catalana – això sí amb Duran i Lleida desfilant pel Passeig de Gràcia – votava a favor d'incrementar el pressupost de defensa mentre no dubta en retallar els pressuposts de l'Estat del Benestar i són la punta de llança del dèficit zero.

Santiago i Manolo es miren el futur del país (LV)
I que passarà després del cop de porta de demà? Quan durarà la reunió amb Rajoy?. Tothom parla d'un avançament electoral. Segurament serà així. De totes formes crec que no el faran fins que assegurin en els propers sis mesos que han acabat de desmuntar del tot tota l'estructura de país que quedava per desmuntar i en tant poc temps s'han esmerçat a fer. Perquè mentre amb una ma alçaven l'estelada amb l'altra ma signaven decrets al DOGC per fer concessions a empreses privades dels serveis essencials d'allò que per mi són realment les “estructures d'estat” que cal que estiguin en mans de l'administració – la salut,l'educació,l'aigua,la seguretat,...-. La reunió amb Rajoy quan durarà? Doncs el temps que calgui per fer-li veure que estigui tranquil. Que estigui tranquil,que això és un farol. Que és un farol per trencar d'una vegada per totes la cohesió del país i lliurar-lo a aquells amb els que ells – PP i CiU – defensen i amb això sí que es posen s'acord,aquells justament que no van anar a la manifestació del passat dimarts i als que feia referència la setmana passada en el darrer article.

Per acabar:ahir ens va deixar un savi, un gran polític,un polític brutal,un amic de Catalunya. Un home que sabia que la transició calia fer-la com s'havia fet però que s'havia quedat curta. Que la Constitució tenia marge si es llegia amb amplitud de mires. “Si Catalunya no és lliure,no ho serà Espanya”,deia. Santiago Carrillo,un home d'esquerres, que com en Llamazares – únic polític d'esquerres que va venir a la manifestació del 10J -, entenia la diversitat com una riquesa a preservar, que entenia el dret a expressar-se com un dret bàsic de la democràcia, que entenia el dret a l'autodeterminació dels pobles com un dret inqüestionable aquí,al Sahara i a Palestina. El trobarem a faltar. Personalment em va començar a enganxar a la política les tertúlies de savis de “la ventana” de LA SER,no cal que us digui res més...