22 d’octubre 2012

Compromís amb la proximitat

No m'amago. Estem totalment ficats en la lluita electoral i és enmig d'aquesta on hem d'explicar els nostres compromisos pel futur, així com posar en evidència allò que han fet o no els altres i retre comptes dels nostres actes. Sembla obvi oi? Però hi ha qui no ho fa. De fet, al nostre país que per no tenir no té ni llei electoral, el fet de retre comptes o de passar de forma regular el sedàs auditor de compliment de programa de govern no és habitual. La primera experiència la va explorar el Govern d'entesa i va ser interessant, ho va fer amb criteris objectius, amb índexs avaluables i ho va publicar a la web del Govern. Us convido a mirar ara a la web a veure si hi trobeu alguna cosa semblant.

La Marta Ribas, candidata nº 5 i vallesana al Parlament
Cal, doncs, que fem més d'un pas endavant perquè és un crit de la ciutadania, és una exigència de major compromís ètic i democràtic. No es tracta només de transparència – només faltaria! - sinó d'establir un contracte amb els ciutadans i ciutadanes. D'això en parlem sovint. A la nostra coalició recordo que fa dos legislatures vam crear una comissió de persones independents perquè fessin avaluació contínua de l'execució del programa electoral. Però és molt fàcil que el dia a dia et refredi el contacte amb la gent que et va donar suport, amb la gent que et va ajudar a bastir el programa i, per tant, les idees amb les que et vas presentar a les eleccions. Ens ha passat també en altres àmbits més propers. Ho confesso, som humans!.

Dimarts passat mentre participava al Consell Nacional d'Iniciativa i gaudia de com aprovàvem les candidatures a les properes eleccions al Parlament m'acabava d'animar a activar-ho ja . És una pràctica que l'hem escoltat moltes vegades d’Estats com el Regne Unit, tan de moda els darrers dies. El fet de poder gaudir en els propers quatre anys, si així ho vol la ciutadania, d'una diputada rubinenca ens facilitarà poder crear una oficina diguem-ne “institucional” al local d'ICV de la nostra ciutat on de forma regular vindran a atendre als nostres veïns i veïnes representants de la coalició al Parlament, Congrés, Parlament Europeu i, òbviament i de forma setmanal, el nostre grup municipal. Com podeu veure més que una columna d'opinió aquesta és una columna de proposta.

article publicat dijous 18 d'octubre a cugat.cat