25 de novembre 2014

Cal Temerari fa carrer

Alguna de la gent promotora de Cal Temerari. Foto: Xavier Boix
Aquest diumenge, una tartana amb dos matxos es passejava pel centre de Sant Cugat amb una colla de nois i noies damunt. A un costat del carro s'hi podia llegir un rètol que hi posava "Cal Temerari, propera obertura". Al voltant, un seguici a mode de circ ambulant que anava informant als vianants de què anava "la cosa". I és que la gent de Cal Temerari sortíem al carrer perquè cada dia està més a prop obrir les portes del nou espai. Però, de moment, com deia aquell "si la gent no ve a mi jo vaig cap a la gent". I justament era aquesta la idea. Donar a conèixer el projecte, perquè cal que quanta més gent el conegui millor, perquè necessita del suport popular, com tots els projectes que neixen des de baix i van contracorrent. Noves i velles formes de donar-se a conèixer convivint de manera harmònica. Desenes de persones fruint a la Plaça del Rei d'un curiós espectacle de carrer, perquè no deixà indiferent, i d'un vermut a 1 €. Tota una declaració d'intencions.

L'objectiu ara és definir el projecte en detall, pel que s'està treballant en comissions i, sobretot, seguir sumant gent al projecte en forma d'associats. I no hi ha excuses! Jo mateix no tinc ingressos en aquest moment i m'he fet soci perquè hi ha una opció per les persones en aquesta situació vital. O sigui que ja ho sabeu. A continuació us explico què és Cal Temerari. Ho feia fa un mes quan van presentar el projecte.

No és un hotel d'entitats, ni un nou restaurant, ni un viver d'empreses, ni un casal. No, és un "ja n'hi ha prou!" a les condicions en que molta gent de la nostra ciutat se les ha de veure per tirar endavant el seu projecte vital, tant sigui des del punt de vista individual com, sobretot, des del punt de vista col·lectiu.

I aquest cop va de veres. I sinó de què més de 100 persones es ficarien en un embolat de més de 140 mil euros, amb més de 200 persones fent d'avaladors?. Us expliquem de què va tot plegat. Per començar es tracta d'un projecte polític, si és que com a política entenem tot allò que fem en la nostra vida quotidiana, menjar, treballar, relacionar-nos, fer cultura, etc. Un projecte polític transformador, basat en l'autogestió, que fuig de la subvenció i del paraigua de les institucions - almenys de moment, perquè la futura assemblea haurà de decidir quina relació té l'associació amb aquestes -. El projecte es basa doncs en quatre eixos bàsics: l'economia cooperativa i solidària, la intervenció comunitària - política en estat pur -, el foment de la cultura popular i la contracultura i la cooperació i el treball en xarxa.

Concretem el projecte

Fa més d'un mes ho avançàvem al Sant Cugat Informa amb molt èxit d'audiència, "l'assemblea promotora de Cal Temerari neix amb l'objectiu d'arribar a ser punt de referència de l'associacionisme de Sant Cugat". I en aquell moment feien públic un primer manifest per començar a il·lusionar a la gent i buscar les primeres complicitats. Les van trobar de seguida. I van aconseguir el primer objectiu. Coop57, banca ètica, els ha facilitat el primer crèdit per la rehabilitació d'aquesta casa de poble de la Plana de l'Hospital, 23, amb tanta història darrere, la casa d'en Peret, Cal Temerari, serà moltes coses alhora, però sobretot serà allò que els socis i sòcies de l'assemblea de l'associació vulguin que sigui.

De moment es concreta el projecte en dues vessants diferenciades. Per una banda, un espai gastronòmic, gestionat per la cooperativa La Temerària s.c.c.l. que arrendarà la part proporcional del lloguer del local a l'entitat. Una cooperativa que funcionarà de forma assembleària, que serà una empresa sense ànim de lucre que destinarà els seus excedents a projectes socials i que treballarà per recuperar la cuina catalana i tradicional de qualitat a preus a l'abast de tothom.

De l'altra banda, la part social, ubicada a les estances del pis de dalt i algunes de la planta baixa d'aquesta casa de més de 300 m2 de sostre, on hi haurà cuina per a col·lectius, espai d'emmagatzematge, sala polivalent per a xerrades, seminaris, tertúlies, tallers, etc, sales de reunions, espai per cooperatives i per a entitats sense sostre. Ja hi ha cua per entrar!.

Presentació i Assemblea

Dissabte hi va haver la presentació pública i una assemblea oberta posterior. En línia amb la campanya que estan fent a les xarxes socials, tres portaveus de l'assemblea promotora - que és la que de moment està duent a terme les tasques pròpies abans de posar en marxa el local - van presentar-nos el projecte, que el podeu consultar en aquest enllaç. La Núria Gibert va basar el naixement d'aquest projecte en "el marc de referència de la ciutat en la que vivim, la situació habitacional i els preus de lloguer estratosfèricament allunyada de les economies de les entitats sense ànim de lucre. Aquest fet genera, que costi moltíssim tenir espais i que aquells qui en tenen hagin d'hipotecar bona part de la seva feina per tal de generar economies de resistència". L'objectiu de l'associació, que és hereva de l'Associació Cultural Sant Cugat, és arribar com a mínim als 250 socis perquè el projecte sigui viable econòmicament. El lloguer és de 2.000 euros al mes i el crèdit de 140.000 euros a 10 anys. El plantejament econòmic sembla però prou viable doncs preveuen cobrir-lo amb les quotes de les persones associades, donacions i les activitats autogestionades.

Aquest darrer fet és important. En Xavier Manyoses va explicar a l'assemblea que el mes de gener tancarà el Casal Popular La Guitza i, tot i que Cal Temerari no el substitueix, sí que assumirà activitats que es promovien des d'aquest com ara el Quinto de nadal o la Festa Major Alternativa.


A partir d'ara queda molta feina a fer. Per un costat, comencen les obres de rehabilitació que haurien d'acabar el mes de gener o febrer i que van a càrrec de la cooperativa Celobert i Diva - cooperativa de manobres -. També començaran en breu una campanya de captació de sòcies i socis que es poden inscriure en quatre modalitats diferents depenent dels seus ingressos i possibilitats però que, segons Manyoses, "tindran els mateixos drets i deures" i que voldrien arribar a aplegar-ne 500. També iniciaran una campanya de micromecenatge i a avaluar quines entitats i cooperatives poden encabir-se en el projecte, perquè no hi haurà prou espai per tothom. Realment una feinada a prova de TEMERARIS!