09 de gener 2015

Un "comissari polític" al capdavant de cugat.cat

Es diu Xavier Fornells i a partir del passat 1 de gener "mana" una mica més encara. Així és. La ciutat líder en premis a la transparència i el bon govern ha posat al capdavant del primer consell d'administració de la nova Entitat Pública Empresarial (EPEL) cugat.cat al director d'àrea de serveis a les persones de l'Ajuntament. Com podeu veure, un càrrec de confiança polític "molt independent".

Però expliquem d'on ve tot plegat perquè s'entengui una mica donat que fins ara els moviments que s'han fet han estat molt "sigil·losos" i discrets. Fins ara el nostre mitjà de comunicació públic era un Organisme Autònom Municipal, figura jurídica que no s'adia a la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya - com passa amb la majoria de mitjans públics locals del país -. Aquest ens estava conformat per una Junta de Govern, on només hi havia representació de l'equip de govern, que feia i desfeia sense donar massa explicacions, i d'un consell general que es reunia un cop a l'any - o dos - i que, com us podeu imaginar, tenia un paper de mer testimoni, sense cap tipus de força - determinat també per la correlació de força al ple, és clar -.
D'esquerra a dreta, Fornells, Colomina, Pérez Tornero, Toro i Silva Alcalde. Font: Cugat.cat

Amb la nova formulació, el nou organigrama passa a tenir un consell assessor on estan representats diferents àmbits de la ciutat - des dels comerços, fins els veïns, passant per les entitats esportives a les culturals i els grups amb representació al ple - al capdavant del qual s'ha escollit la presidenta de Sant Cugat Comerç (sic). L'altra pota de l'organigrama és el consell d'administració, que és realment l'òrgan de govern de cugat.cat, la plataforma multimèdia pública, i que, entre les seves funcions tindrà proposar el o la directora, el contracte - programa amb l'ajuntament i el pressupost del mitjà, entre d'altres. Aquest consell tindrà un mandat de 5 anys i els seus membres no reben emoluments per la seva participació.


Desconec més detalls del seu funcionament perquè no he estat capaç de trobar ni els estatuts ni el reglament aprovat, ni a la plana de cugat.cat ni a la de l'ajuntament - fa molt de la ciutat transparent això -. Com tampoc coneixem com van anar les negociacions dels grups municipals per arribar a l'acord perquè en el ple on es va aprovar la seva composició només va intervenir el regidor no adscrit, l'ex-popular Bruno de Salvador, que va posar en valor el currículum de tots ells i elles. No seré jo qui posi en qüestió la trajectòria de cap d'ells, ans al contrari! El tenen molt important en l'àmbit de la comunicació. El que sí que poso en qüestió i no puc entendre de cap manera és que al capdavant s'hagi posat a un directiu de confiança del govern, fet que semblaria incompatible amb la independència que se li hauria de suposar. També passaria amb una altra de les proposades, l'Anna Toro, treballadora del gabinet de premsa de l'ajuntament. No hi ha més veïns i veïnes a la nostra ciutat, de l'àmbit de la comunicació que, com la Carme Colomina, el José Manuel Pérez Tornero i el Josep-Manuel Silva Alcalde, que són els altres tres membres escollits, podrien haver acceptat aquest encàrrec?.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Aquest poble cada vegada més té més similituds amb la Marbella dels telediaris.
El que també és de manual de política casposa és el creure que aquesta majoria silenciosa continuarà sent tant tolerant com fins ara.
Tant de bò capgirem aquesta política de fets consumats !
Centre Vila denuncia desde fa alguns anys aquesta poca transparencia en AASS con la de Sant Cugat Comerç totalment dirigida i al servei de les directrius i dèries del nostre Consistori Municipal.
Resistim i denunciem ! A sant Cugat hi han altre veus...