25 de gener 2007

Sobre la qüestió ESADE


En primer lloc voldria expressar la meva satisfacció pel fet que un centre de coneixement i una escola de negocis de reconegut prestigi mundial hagin escollit la nostra ciutat per ubicar un dels seus centres més emblemàtics. Lògicament ha facilitat aquesta situació el fet que la Companyia de Jesús (estretament lligada a ESADE) estigui ubicada a Sant Cugat des de fa tants i tants anys. M’han comentat més d’una vegada que el Centre Borja és un element ja dels paisatge local, de fet és (era) una fita del terme municipal. El paper que durant tants i tants anys ha jugat el Centre Borja de suport a la reflexió social, ideològica i espiritual és i ha estat un llegat de difícil substitució. Difícilment podem trobar un espai tant interessant com el que ens proveeix cada estiu amb les diverses edicions de la Universitat de la Pau.

Però ara estem parlant d’una altra qüestió, estem parlant de que la ubicació d’aquest centre es fa en un espai “delicat” i parlo també de la capacitat de lideratge del nostre alcalde. Recordo el dia que la Mercè Conesa ens comentava que havia descobert que ESADE es volia instal·lar a la nostra ciutat en un acte a on va assistir per altres motius. La gent d’ESADE, com a propietaris de l’indret on s’ubiquen, i d’una forma absolutament legítima, van decidir venir a aquests terrenys, i el nostre alcalde, al que sembla que només l’interessa la “marca” de les coses i no les seves conseqüències, no va posar cap pega. Què hauria d’haver fet em preguntareu ? doncs si partís de la mateixa base que parteixo jo hagués fet servir la imaginació per trobar una ubicació alternativa i, de retruc, la consecució d’una operació que hagués beneficiat a tots. A la ciutat en primer lloc, perquè vindria ESADE amb totes les avantatges i sense els inconvenients que pensem que comportarà la seva implantació en aquell “racó” de la ciutat i perquè d’aquesta operació segurament la ciutat hagués pogut treure a canvi més protecció de l’àmbit limítrof amb la Torre Negra. A ESADE, perquè s’implantaria en una ciutat ben ubicada en l’Àrea Metropolitana, a prop d’un dels eixos del coneixement present i futur més importants del país, al costat de centres universitaris de primer nivell i empreses d’excel·lència i amb un panorama estratègic - econòmic (l’EIX de la B-30) dels més interessants del sud d’Europa i, a sobre oferint als seus “usuaris” les millors condicions d’accessibilitat. I tot això amb la implicació d’altres administracions, lògicament, doncs no pretenc pas que l’ajuntament ho faci tot, ara que ben pensat, sembla que el nostre alcalde vulgui viure al marge de tothom fins i tot dels que ens envoltne, potser això també ens fa més bonics ?

Continuarà.... de moment però si voleu veure un vídeo de presentació del que serà aquest projecte cliqueu : http://www.esade.edu/detalle.php?MTY0Ng%3D%3D&MQ%3D%3D