13 d’octubre 2007

Aquest estiu ho parlàvem...


Aquest estiu he anat com tots els anys a Chalamera, a la província d'Osca, tocant la Franja, el poble de la meva àvia on tantes coses he aprés i he fet per primera vegada. Eus ací que donant un tomb per la comarca del Baix Cinca vàrem veure com encara avui resisteixen el pas del temps els records dels “caídos por Dios y por la Patria” en algunes de les esglésies del voltant.

Dues d'elles són a Belver de Cinca i a Villanueva de Sigena. La veritat és que personalment em molesta molt que l'any 2007 encara persisteixin signes del feixisme, i més l'entrada d'una parròquia. Us imagineu que en lloc del jou i les fletxes falangistes i veiéssiu una creu gamada ? Aquest és un dels exercicis que s'han de fer davant aquest espectacle dantesc.

L'altre, difícilment assumible per aquells que no vivim en aquests pobles, és pensar en aquelles persones que van morir en la guerra i que no estan inscrits en aquesta làpida. Perquè no eren del bàndol insurgent, perquè eren “rojos”. Què en deuen pensar els seus fills i filles ? Els seus nets i netes ?... crec que l'aprovació de la Llei de la Memòria Històrica facilitarà que això comenci a canviar. Mentrestant el diari Público ens ajuda a netejar les ciutats i pobles de signes franquistes, havia de ser un nou diari el que proporcionés aquesta opció.


Per cert, a la nostra ciutat, tot i haver estat governada per ERC i CiU en els darrers 4 anys, encara avui no s'ha portat a terme la neteja de les plaques franquistes que per unanimitat del ple i a instància del Grup Municipal d'ICV-EUiA es va aprovar inventariar i retirar fa ja 4 anys... potser ho podrem fer amb la nova Llei que ERC diu que és tan “light”....