15 de març 2008

Després de les felicitacions....

Perdoneu si us he decebut amb el primer post després de les eleccions però tindrem temps de reflexionar i auto flagel·lar-nos, i si no ens felicitem la gent de Sant Cugat, no ens felicitava ningú!!

Un cop felicitats cal ara fer autocrítica. Després del maratonià Consell Nacional de dimarts haig de dir que penso que les raons de la davallada clara de vot les comparteixo amb l'informe polític: vot útil, polarització de la campanya, manca de credibilitat del nostre referent estatal (IU) i volatilitat dels nostres votants. Però tenim per endavant l'anàlisi de les causes d'aquestes raons.

Avui parlaré del primer cas : Perquè no som vot útil i sí ho és el vot al PSC ?, ha quedat clar que el PSC ha fet una fenomenal campanya, ha aconseguit traspassar la por a la tornada del PP al poder (que realment fa por) a la majoria de la gent i a Catalunya ha quedat palès que el vot al PSC ha estat útil, molt útil. Si la gent que no ens ha votat i ha votat al PSC -que no és tota la que no ens ha votat i d'això ja en parlaré en un altre post- s'hagués mantingut fidel avui a ICV, el candidat que es postularia com a president -i més donades les declaracions de'n Zapatero sobre la impossibilitat de governar si no eren la llista més votada- seria en Mariano Rajoy!. El PSOE ha guanyat pels vots de Catalunya (i d'Euskadi), a la resta d'Espanya ha baixat en vots absoluts. Però el vot útil al PSOE ha suposat en 12 províncies espanyoles (inclosa Barcelona) 1 escó més pel PP.... a cadascuna.

Dèiem a la campanya que votar per utilitat al PSOE podia significar un ministre convergent l'endemà. No se si això serà així, jo crec que no, però de ben segur que la influència de CiU en les futures polítiques que es faran i no es faran serà clara. Però deixem-li als socialistes 100 dies de gràcia per veure que fan amb aquests vots prestats...

L'altra cara de la moneda de la utilitat del nostre vot : el repte de la generalització del nostre discurs polític. Al nostre programa parlem de moltes de les coses que afecten a la gran majoria de la gent, però les propostes estrella de la nostra campanya són les que dirigim a col·lectius minoritaris i alhora exigents o be aquells col·lectius als que encara ara no som capaços d'arribar. Aquest és el nostre repte primer. Recuperar la credibilitat d'aquells col·lectius que creuen que el nostre és un vot tan útil com el del PSC -perquè no ens diferenciem d'ells quan estem al govern- o be arribar a aquells sectors pels que sóm útils per les nostres polítiques però que no ens coneixen. I en aquest sentit el primer que haurem de pensar és com normalitzem la nostra presència en els mitjans de comunicació de masses. Jo no se encara com fer-ho però s'admeten idees...