21 de febrer 2012

No amaguem el cap sota l’ala!


A iniciativa de tres AMPA de Sant Cugat el Grup Municipal d’ICV-EUiA presentava al ple d’ahir una moció per tal que l’ajuntament de la ciutat assumís el cost del transport escolar pels infants que vivint al centre estan escolaritzats a les escoles La Floresta, Ferran i Clua i Catalunya. Només la CUP va mostrar voluntat en donar-li suport i és per aquest motiu que es va retirar. De totes formes la nostra regidora,la Roser Casamitjana,va explicar molt be quina és la situació i jo em faig ressò perquè he estat molt implicat en aquesta qüestió com a pare integrant de la comissió de transport de l’escola La Floresta.

Com tothom sap,a la nostra ciutat es van haver de construir de pressa i corrent tres escoles en quatre anys per respondre a les necessitats d’escolarització pública i es va poder fer als nous barris de Can Matas i Volpelleres. I és que la situació del mapa escolar a la nostra ciutat ha estat des que governa CiU lamentable. Avui encara són molts els pares i mares que han de portar els seus fills i filles a les escoles dels barris de La Floresta i Mira-sol i a Valldoreix (EMD). Aquesta situació m’atreveixo a dir que no es dona a cap altra localitat de la nostra comarca.

Ras i curt: una família del centre de la ciutat a diferència del veí de la casa del costat ha de portar sense haver-ho demanat els fills a una de les tres escoles esmentades. Per aquest motiu els i les alumnes queden “captius” a l’hora del menjador i,a més,des d’aquest any i de forma sobtada,el preu de transport escolar ha pujat un 400% fins a 270€. Mentrestant el veí – o veïna – pot portar caminant a l’escola el seu fill o filla i,fins i tot i si la seva feina li permet,la pot anar a buscar a l’hora de dinar tot passejant.

Què hi diu l’ajuntament a tot això? Es renta les mans,deixa penjats als pares i mares i amaga el cap sota l’ala. Que és competència del consell comarcal i la Generalitat? Potser sí,però el cas és que si aquestes famílies volguessin canviar l’any que ve d’escola,o agafar el transport públic – que en el cas de La Floresta s’ha aconseguit que 30 anys després arribi dos cops al dia a l’escola!!! – o decidissin portar-los amb cotxe,qui tindria el problema seria l’ajuntament. És justa la situació? No,des de cap punt de vista,i si passa en un altre municipi tampoc. Jo mateix quan vaig a buscar la meva filla a la parada em trobo amb mares,aquest és el cas més greu,que porten els fills a aquestes escoles i que no tenen ni cotxe,ni temps,ni diners per assumir la situació i que segurament es plantejaran canviar els nens i nenes d’escola.

Mentrestant l’equip de govern,i suposo que altres partits que no volien donar suport a la moció,miraran cap un altre costat quan la màxima responsabilitat la te l’ajuntament que no ha estat capaç,o no ha volgut per beneficiar un altre model d’escola,de planificar el mapa escolar de forma òptima. I aquesta sí és una competència de l’ajuntament,qui ha de posar a disposició de la Generalitat els terrenys per fer-hi noves escoles. Espero que arran de la iniciativa encetada pels pares i mares de les tres escoles l’equip de govern faci algun moviment d’acompanyament i intenti resoldre aquesta situació injusta.

M’estranya que els mitjans de comunicació no hagin fet seguiment d’aquesta problemàtica que fa uns diesvan publicar i que ahir va desaparèixer de la plana de cugat.cat. Jo penjo un vídeo que he gravat avui mateix i que mostra quina és l’estat del Carrer de Can Llobet que és el carrer principal des de l’estació de La Floresta cap a llocs com la pista esportiva o la pròpia escola.

9 comentaris:

Unknown ha dit...

Com veïna de la Floresta, i mare de 2 nenes que van al Ferran i Clua t¡agraeixo molt especialment aquest post i el video. I la tasca que feu des de l'ajuntamnet malgrat els altres partits, preocupats històricament tan sols pel "centre" de Sant Cugat.

Afegiria aque el carrer que has filmat porta també a l'escola bressol de la Floresta.

Si em permets, faré difució del teu post. Gràcies.

Unknown ha dit...

volia dir difusió, perdó per l'error tipogràfic.

Unknown ha dit...

Gràcies Eulàlia per les teves paraules. No només t'ho permeto sinó que t'ho agrairé. A vegades escriure en el teu blog et deixa la impressió que queda allà i ningú s'ho mira,tot i que veig que hi va entrant gent a llegir,però ningú deixa comentaris!

Anònim ha dit...

Hola,
doncs jo penso que garantint que les famílies sense recursos poguin utilitzar el transpòrt escolar sense càrrec, és raonable es demani una major aportació económica a les families amb major capacitat. Es a dir aquell que pugui que pagui més per fer-ho sostenible.
Lo que no es raonable es que no hi hagin places al transport escolar i els autobusus en vagin buits

Unknown ha dit...

no solc respondre anònims però veig que la resposta és una resposta feta expressament i sense llegir els arguments

Anònim ha dit...

Jo sóc mare del Ferran i Clua i per segon any consecutiu e intentat canviar d'escola els meus dos fills sense éxit i cada any que passa es pitjor i la respota que em donen es que abans van els nens sense escolarització que els meus perque ja tenen escola i no son prioritaris. Per mi es complicat haver de assomir el cost del transport que aquest any han aplicat o quan he d'anar a l'escola quan és posen malalts, visc al centre i tinc 6 escoles al voltant i no pogut accedir mai a la que tinc a 3 min caminan.
La meva pregunta és: l'any vinent aumentarà més el transport escolar o seguint amb l'evolució de la crisis, ens treuran el transport escolar? L'ajuntament no pensa fer res al respecte, el que hauria de fer és zona única i que cadascu pogues escollir l'escola que volgués.

Unknown ha dit...

entenc pel text que la segona anònim és diferent a la 1a. i la resposta que puc donar és que és possible que augmenti tot i que en principi aquest any s'ha passat a assumir per part dels pares 1/3 del cost del transport. L'ajuntament en principi no pensa fer res refugiant-se en el "no és competència meva" però nosaltres perseguirem el tema perquè ens sembla molt injust donada la impossibilitat de més escolarització al centre de la ciutat. Pel que fa ala darrera proposta la zona única no resol res,al contrari perquè això vol dir que poden "escollir" els pares el centre no només per qüestions territorials sinó per altres principis. El problema principal és que la planificació escolar a la nostra ciutat ha estat un desastre i ara es posa en màxima evidència pel fet que els pares "perjudicats" han de pagar aquestes quantitats.

LLuïsa Gallego ha dit...

M'interessa el que es diu aquí. (Gràcies Eulàlia pel facilitar-nos l'enllaç del blog!) També sóc mare del Ferran Clua i visc al centre de SCugat. No sabia que ICV havia presentat una moció i em sembla una vergonya que s'hagi hagut de retirar. És injust que ens canviïn les condicions amb què vam entrar a l'escola-el transport ha estat gratuït des de sempre- tant si la vam escollir com si ens "va tocar". Això no té relació amb la zona única. Això és que toca el rebre a uns i ...els altres s'ho miren. Crec que tothom amaga el cap sota l'ala. I ara, què més es pot fer?

Unknown ha dit...

Hola Lluïsa,gràcies pel comentari. No hi ha com explicar coses que realment afecten a la vida quotidiana. Doncs ja fa setmanes que córre la cosa! de fet fa més d'un mes que des de La Floresta es va promoure aquesta proposta de resolució vehiculada via ICV,per motius obvis,i es va enviar a les AMPA de les altres tres escoles que li han donat suport. La moció com explico en l'escrit es va retirar en veure que no hi havia suficient suport,sobretot per part de l'equip de govern,per tirar endavant el compromís demanat. Ara cal intentar via negociació política però també via suport ciutadà que l'ajuntament assumeixi la resolució del problema.