21 de març 2012

ICV diem no a la reforma laboral, no a les retallades de drets socials


Vivim temps de retallades econòmiques,de reducció de serveis públics i de pèrdua de drets socials. No en tenen prou i els que van provocar,consentir i afavorir la crisi econòmica mundial ara ens volen imposar contrareformes laborals. La darrera,elaborada mitjançant el RDL 3/2012,de 10 de febrer,és la més agressiva des de l’aprovació de l’Estatut dels treballadors i des de la democràcia. Una reforma presentada pel PP i que CiU avala tot i que suposi una invasió del marc competencial estatutari i es perdin competències. Abans la pela que la senyera!!!
Aquesta reforma introdueix moltes facilitats a l’acomiadament;atorga un poder absolut a l’empresari sobre les condicions de treball en matèries com la jornada de treball,l’horari i la seva distribució,la remuneració i la quantia salarial,perjudica de manera molt greu a les dones ja que permet canviar les condicions de treball de nou de manera unilateral;trenca el dret constitucional a la negociació col·lectiva,i limita el poder judicial en matèries com els expedients de regulació d’ocupació,la modificació substancial de les condicions laborals,els trasllats geogràfics,la distribució de la jornada i,fins i tot, ’estabilitat a l’ocupació.
ICV ens oposem totalment a aquestes mesures. Ho fem perquè considerem aquesta reforma una involució social que,lluny de pretendre el creixement econòmic i la creació d’ocupació,el que de veritat vol aconseguir és reduir a curt termini encara més els salaris i consolidar un model productiu basat en els baixos costos. És una contrareforma que suposa una agressió inacceptable als drets bàsics dels treballadors i treballadores,conquerits amb molts anys de lluita.
Cap de les reformes laborals que s’han fet els darrers anys han suposat més ocupació;al contrari,el nombre d’aturats al país no para de créixer,ja son gairebé 6 milions d’aturats i aturades, amb taxes d’atur que entre els i les joves arriben fins pràcticament el 50%. En aquestes polítiques cal recordar que el govern del PSOE també es va agenollar als interessos dels poderosos. En definitiva, una reforma que, lluny de consolidar un estat de dret ètic,social i democràtic,vol imposar la llei del més fort mitjançant la desregulació laboral.
Però aquesta vaga ha de ser també una vaga social. Ha de ser una mobilització de confluència de totes aquelles persones i moviments socials que hem manifestat que ja n’hi ha prou de retallades als drets laborals i socials. Ha de ser una vaga contra les retallades,contra les polítiques d’austeritat,contra els privilegis de la banca,una mobilització contra la resignació i la por que la dreta i els mercats agiten perquè la ciutadania accepti retallades de drets com si en realitat tinguéssim privilegis. Una vaga social on els aturats i aturades també siguin protagonistes,on els jubilats i jubilades que han vist com les seves pensions perden poder adquisitiu també hi participin activament. Una vaga amb nous instruments d’activisme social amb mobilitzacions al carrer,vagues de consum, accions per reduir el consum de llum i aigua,retirant diners dels bancs i caixes,...una vaga on l’activisme per denunciar també sigui un actor principal.

Per aquests motius,des d’ICV no dubtem a recolzar com a força d’esquerres transformadora la vaga general convocada pels sindicats aquest 29 de març i us animem a ser part activa de la mateixa. ICV diem NO a la reforma laboral,no a les retallades de drets socials
Adjunto de forma successiva les intervencions de Joan Coscubiela i Joan Herrera al Congrés i el Parlament en el debat sobre la reforma laboral. També us adjunto un bon article del secretari general de la CONC Joan Carles Gallego que segur que us agradarà.