19 de juliol 2013

Hi ha llum al final del túnel?La setmana passada ens volien enlluernar amb dades des del Ministerio de Trabajo en les que ens deien que segons les dades d'ocupació registrades aquestes eren les millors dels darrers anys. Immediatament tothom va sortir a fer les seves valoracions. Només el partit que governa a l'estat va fer una valoració positiva, una valoració però que no te res a veure ni amb un canvi de paradigma ni tan sols amb les mesures preses en els mesos que porta de govern.

Totes les dades d'atur, creació d'ocupació i,fins i tot, de registre a les oficines d'ocupació tenen a veure amb elements conjunturals. Per un costat, aquella reforma laboral que havia de comportar tants contractes indefinits  només fa que portar contractes a precari – en la darrera onada més del 90% són temporals i d'aquests el 36% a temps parcial - . L'ocupació que es crea en aquests moments està lligada al turisme i el comerç, sectors que com tothom sap ofereixen condicions de treball de baixa qualitat tant des del punt de vista econòmic com professional. El que crida l'atenció però de les declaracions dels alts càrrecs del PP i, fins i tot, amb reserves, dels del Govern català, és que es valori positivament, el descens de l'atur a casa nostra.

A Catalunya ha baixat proporcionalment més que a la resta de l'Estat però no tothom qui va sortir de l'atur va esdevenir persona ocupada. Només una de cada quatre persones que es dona de baixa de l'atur es dona d'alta a la seguretat social. Això és un drama social. Vol dir que la nostra comunitat no te capacitat per donar resposta a les persones que es queden sense feina. Que estar registrat a les oficines públiques d'ocupació no serveix per res un cop has exhaurit la prestació contributiva.
"ella, la ministra de trabajo"

I lamentablement sembla ser que és així pel que ens demostra la crueltat de les dades, això i l'emigració de qui cerca oportunitats a altres països on sí han fet un plantejament de futur per la seva economia i han pensat, a diferència d'aquí: i després de la crisi, què? O molta gent que cridats per la bombolla especulativa dels darrers anys van venir enlluernats cercant el “daurat” espanyol i ara han de tornar als seus països, qui sap, si a viure en millors condicions de les que van marxar, almenys en millors condicions polítiques de les que hi havia quan van haver de marxar ofegats per dictadures que ofegaven els seus drets.

El que és evident tant per qui governa a Madrid com per qui ho fa des de la Plaça de Sant Jaume és que la qualitat de l'ocupació és el de menys, el que és important és treballar. Com amb molts altres àmbits s'aprofita la crisi per alguns en surtin guanyant i altres perdent. Per això van donar suport a la Reforma Laboral. I del canvi de paradigma econòmic? Que? Com? D'això no cal que en parlem! El mercat ja ho resoldrà! Tot tornarà al seu cabal, els bancs tornaran a deixar diners, els grans empresaris a invertir en totxo i, fins i tot, potser alguns a fer negoci amb grans infraestructures que no serveixen per gaire res...

aquest article va ser publicat a cugat.cat fa 12 dies