24 de setembre 2007

Molt be pel Grup d’IU-ICV al Congrés!!


Ho llegia a El Pais del passat 14 de setembre : “Paso a Meiràs”, a l’editorial del diari ens parlaven de la fortuna de la família Franco i de les actituds davant de la Xunta de Galícia que vol declarar aquesta finca com a be d’interès nacional per tal que pugui ésser visitada per la ciutadania uns dies a la setmana. Però deia més aquest editorial i allò que deia, us convido a llegir-lo, em va deixar estranyat. No és un tema aquest de debat polític obert?, és normal que la Família Franco, hereva d’un dictador, tingui possessions que són il·legítimes i que han arribat a les seves mans fruit del lladronici injust durant la llarga i fosca dictadura?, només és capaç la Xunta de demanar que es pugui visitar uns dies a l’any? És massa d’hora potser encara per posar aquest tema sobre la taula?

Doncs be, aquesta setmana es discutirà al Congreso de los Diputados i a iniciativa del Grup d’IU-ICV una proposició no de llei per tal que el govern espanyol pugui recuperar un edifici que, tot i estar en mans de la família Franco, hauria de formar part del patrimoni de l'Estat. La formació ecosocialista vol que el govern espanyol col·labori amb el gallec per tal d'agilitar el procediment administratiu necessari per declarar el Pazo de Meirás patrimoni cultural i estudiï la possibilitat d'expropiar-lo.

La iniciativa legislativa d'IU-ICV no es limita, però, a Meirás, sinó que vol posar ordre en totes les propietats que Franco va rebre en la seva condició de Cap d'Estat. Els procediments pels quals diferents edificis i terrenys van anar a parar als Franco són complexos, i van des de les propietats adquirides a les requisades, passant per altres que van ser cedides o regalades per individus o institucions. La intenció d'IU-ICV és que totes aquestes propietats vagin a parar a mans de l'Estat.

Seguirem el debat atentament, a veure que hi diuen alguns, no ?

1 comentari:

Ramon Armengol ha dit...

Ostres Xavi, la veritat que el canvi de lloc del bloc ha vingut acompanyat amb molt millor diseny