08 d’octubre 2007

Sr. Puig (des d’avui “cuiner” de CiU), no som tant dolents !!

Finalment avui és un gran dia (com diu el Serrat, que per cert el vaig trobar fantàstic al concert de divendres al Palau Sant Jordi amb el gran Sabina). Avui és un gran dia perquè es signa el Pacte Nacional per a l’Habitatge, un pas important per tal de reconèixer el problema (el 1er problema en totes les enquestes) i establir un itinerari que ha de guiar la política institucional i de país en aquest tema. I es signa encapçalant la conselleria “un dels nostres”, felicitats Cesc !!

El Puig (no es mereix que li diguem senyor perquè de porc i de senyor s’ha de venir de mena) està nerviós. Durant els darrers 30 anys no s’han fet polítiques de foment de l’habitatge públic en el nostre país, es va deixar tot en mans del mercat –com es feia en altres àmbits com l’ensenyament, la salut,....- i amb l’ajuda inestimable del PP i la seva llei del sòl es va acabar d’arreglar. Aquesta llei ha comportat que s’hagi incrementat el preu de l’habitatge de mitjana un 500%, no està malament no ? així estem.

Tothom sap, o al menys així hauria de ser, que davant un problema el primer que cal fer és acceptar-lo com a tal, fer-ne una diagnosi seriosa i establir un pla d’actuació, amb una cosa molt important que és –i això és una característica de les actuacions polítiques d’ICV en tots els àmbits- que vagi acompanyat de la inversió necessària i la consignació pressupostària en els propers 10 anys (aproximadament uns 8 milions d’€). La política d’habitatge del Govern, dirigida des de fa 4 anys per ICV, aconseguirà posar d’acord a tothom excepte a CiU i el PP, i crec que això és una garantia de que és un bon pacte. Els dos partits, no així Ciutadans que hi dóna suport, entenen aquest pacte com només sectorial perquè no compta amb ells !!, però si darrera el pacte hi ha el Govern –legítim vull recordar- i més de 30 agents socials, tant diversos com els sindicats, els promotors i constructors, la Federació d’Associacions de Veïns, les de municipis,... tant dolent és el Pacte ? algú entén perquè CiU i el PP no donen suport ? només per motius estrictament electorals i obscurs, que no ajuden gens a donar resposta als problemes reals de la gent... (anem jugant amb això que així ens anirà!!, be, us anirà perquè crec que CiU ho pagarà car).

Avui al matí de TV3 la secretaria d’habitatge, na Carme Trilla, ho deia clar: el fet que un pis estigui buit en un lloc amb demanda d’habitatge ha de comportar que l’administració tingui facilitats per comptar-hi, amb totes les garanties pel propietari, com a recurs per una altra persona... això és dolent ? però si ho fan a països democràtics europeus com Holanda, Bèlgica, Dinamarca, França i Alemanya,... potser els dolents estan a un altre lloc. Segurament a tothom li hagués agradat un altre tipus de Pacte, però d’això tracta justament un pacte, de posar-se d’acord defensant diferents interessos i tothom –tothom- ha cedit en aquest pacte. La importància d’aquest serà que més enllà d’una llei parlamentària, que s’aprovarà en els propers dies, es signa avui un contracte social per fer front al major problema de la nostra societat : garantir l’accés a l’habitatge a tothom per tal de fer efectiu el manament constitucional de que tothom te dret a un habitatge digne. L’habitatge no és una mercaderia qualsevol sinó que te una funció social i en això estem tothom implicats.

Amb aquest Pacte i aquesta Llei, sobretot la llei, Catalunya serà la única comunitat autònoma que tindrà establerta la previsió de construcció d’habitatges protegits en el sòl urbà consolidat, tant en el procés de substitució, com en el de rehabilitació d’edificis. També serà la única referència en tot l’Estat Espanyol la obligació de disposar d’un 15% dels habitatges principals destinat a finalitats de polítiques socials en un període de 20 anys.