04 de maig 2008

Climate Project

El 30 d’octubre de l’any passat escrivia un apunt al meu bloc sobre els viatges diplomàtics del nostre alcalde. Parlava del viatge a la Xina i de la participació a la convenció promoguda per Al-Gore a Sevilla per tal de sensibilitzar sobre els efectes que el canvi climàtic està produint en el nostre planeta, projecte aquest que ha suposat per aquest polític americà el Premi Nobel de la Pau.

En primer lloc vull felicitar a l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran per la fabulosa tasca que està realitzant de promoció del coneixement. Viure entre ells i elles les conferències que programen és una bona experiència a repetir. Aquest dimarts passat vaig tenir l’ocasió de compartir espai amb l’AEU donada la conferència que l’alcalde Lluis Recoder els oferia arrel de la seva participació en el Climate Project. Una conferència que tenia com a objectiu posar en comú els efectes que el canvi climàtic te i tindrà en la terra si l’humanitat no fa res per canviar el romb dels esdeveniments.

Com en Una verdad incómoda, film de l’ex-vicepresident dels EUA, la presentació era trufada d’imatges emocionants i emocionadores, ben lligades i animades, que fan de la veritat explicada una veritat no només incòmoda sinó realista i creïble però i què més ?

En el torn de preguntes del públic l’ex-alcalde Àngel Casas li va preguntar sobre la transmissió d’aquesta realitat relatada a polítiques concretes i locals. La resposta va ser que en aquests moments s’està construint l’estratègia de la nostra ciutat contra el canvi climàtic i que l’avalen els darrers vint anys d’implicació en la lluita per un mon més sostenible. És evident que la segona afirmació es respon sola però la primera em permeto de respondre-la jo.

L’estratègia de la nostra ciutat contra el canvi climàtic te un nom : l’Agenda 21 local, un compromís adoptat pel nostre Ajuntament amb la ciutadania que determinava el maig del 2004 en quins vectors ambientals, com i quan s’havia d’actuar per fer la nostra ciutat més responsable ambientalment. Què hi ha d’aquells compromisos ? Avui ni tan sols surt el document de seguiment a la plana web municipal, de la que s’ha esborrat qualsevol referència que faci recordar aquell procés participatiu no exempt de conflictes d’oportunitats.

Avui la nostra ciutat te diversos reptes ambientals als que ha de respondre i en prioritzaré uns quants :

1.- Davant qui avala una ciutat amb una densitat important d’arbres per persona, reivindico la defensa dels arbres existents (tala d’arbres, afectació per obres o arbres morts a llocs importants de la ciutat) i la preservació del parc més important que tenim : el de Collserola, aturant la febre expansionista que encara avui ens caracteritza.

2.- Ho hem dit diversos cops des del nostre Grup Municipal però no ens cansarem de repetir-ho : la reducció, reciclatge i recuperació dels residus a la nostra ciutat no pot ser un acte heroic de la ciutadania. Volem una gestió dels residus equivalent a la de les ciutats del nostre voltant. No cal que siguem els millors, només que fem els deures. Avui encara hi ha molts barris de la nostra ciutat que no poden fer recollida selectiva i d’altres que no poden fer-la en condicions dignes.

3.- Som la ciutat dels cotxes amb una densitat altíssima per habitatge. Més enllà de la vianantització del centre, que ha respost més a una lluita contra la pèrdua del comerç local i que va arribar tard (més tard que en altres municipis com Terrassa i Sabadell), que no pas a una defensa clara pels drets dels vianants, no s’ha fet gran cosa més. La creació de noves centralitats podrà apaivagar una mica les conseqüències del nou creixement, però avui encara no tenim un pla de mobilitat, una bona xarxa de carrils bici, unes normes clares per la convivència al carrer entre cotxe i, del pla d’accessibilitat el més calent a l’aigüera... i no cal dir que el Transport Públic Municipal (autobús) és més que deficient.

Aquestes només són algunes de les qüestions que poden afectar al canvi climàtic. No cal inventar res, el que cal es complir amb els compromisos

1 comentari:

Unknown ha dit...

Hola,
em perdonaras el comentari fora de context, pero no trovo el teu email.

Primer felicitar-te per al teu blog en internet.
Despres volia aprofitar per demanar la teva participació i solidaritat en una iniciativa.

Retornar al ciutadà / contribuent la llibertat de decidir a qui destinar la assignació tributaria de la pròpia declaració de la renta (0,7 %).

Llibertat d'elecció de l'Assignació Tributaria

El govern hauria d'incloure en la pròxima reforma de la llei de l'IRPF una nova normativa que ens permetés decidir, als contribuents, a qui volem destinar la nostra assignació tributària, facilitant-nos una llista de les associacions adherides que compleixin els requisits demanats (altres països europeus ho fan).

Per a mes informació t'invito a dirigir-te a aquesta pagina web:

http://unidoscontraelparkinson.es/editoriales/editorial04may2008.htm


Salut

http://unidoscontraelparkinson.es/default.htm