02 de juliol 2008

Apunts de la Festa Major

Coincidim amb la valoració positiva de l’alcalde pel que fa a la participació de la gent, entesa com a assistència als actes i com a “viure la festa”, i la implicació de totes les entitats que durant tant de temps han preparat les seves propostes per compartir amb la ciutat. També compartim el model de Festa Major, un model que defuig els grans esdeveniments mediàtics, model en el que ens refermem. També celebrem la recuperació de la Plaça del Rei com a espai de festa, la utilització d’envasos i coberts ecològics – logo ACR -, l'estripada (molt recomanable), la iniciativa de la trobada de cultures, que ha de ser una oportunitat pel reconeixement de la diversitat a la nostra ciutat i que ha d’anar a més. Vam estar a punt de guanyar als periodistes al “partit”, va faltar una mica d’iniciativa i d’unió potser... Bona cosa és que la major part de la música sigui en viu i amb grups locals i catalans...

També volem posar en valor la predisposició per part de veïns de certs barris de la ciutat que amb la seva empenta fan encara més seva la Festa. Em refereixo als del barri Centre - Estació i els del barri Monestir - Ctra. de Cerdanyola, que amb pocs recursos pensen la festa en clau carrer i ajuden a la cohesió d’aquests espais.

La gent d’ICV i el seu Grup Municipal, hem viscut la festa com els que més, hem escoltat, hem comentat i hem copsat el pols... d’això es tracta també una Festa Major, de conviure amb els teus veïns i veïnes. Aquesta realitat ens porta a dir que val la pena obrir un espai de reflexió sobre la Festa ara que la tenim fresca, a un any vista de la propera, perquè creiem que hi ha coses que, respectant i molt als i les organitzadors d’aquesta i les darreres, nosaltres faríem de forma diferent:

Fer conviure una inauguració d’un espai públic amb el començament de la Festa i el seu pregó no és elegant i és una mala utilització dels moments vitals de la ciutat. Que el pregoner, i no em fico en la figura d’aquest any, l’esculli l’alcalde directament és poc democràtic. Potser una bona idea seria que el proposés la comissió o que fos el o la santcugatenc de l’any. S’hauria d’esponjar el centre de la ciutat. En aquest sentit cal una utilització més racional i oportuna dels espais públics, recuperant llocs emblemàtics com la Plaça Lluis Millet, la del Coll o la de Pere Sant, i portant la festa a aquells llocs de la ciutat poc coneguts on hi viuen veïns que cal que visquin la festa també en primera fila, com els de Can Magí, Can Mates o Can Canyameres.

Hem trobat que les consumicions a les barres de la Festa Major eren massa cares, tot i que es comprensible si qui les porta és una empresa - en aquest cas la que també porta el Mesón i el TA!, entre d’altres - que ha de fer negoci. Apostem perquè les barres les portin les entitats i que per tant el “negoci” repercuteixi directament en aquestes.

Cas a part mereixen els espais específics de la Festa Major : barraques i CPA. En primer lloc condemnar enèrgicament les agressions patides per les barraques de les JERC i les JSC. Aquest és un fet denunciable, rebutjable i al que s’ha de plantar cara d’una vegada per totes. No podem tolerar les accions feixistes en la nostra ciutat, de cap tipus !!

Però també creiem que val la pena repensar tant les barraques com el CPA. No valdria la pena, dic jo i només jo, pensar en la possible integració d’aquests col·lectius en el moll de la Festa, no és una llàstima que visquin majoritàriament una altra Festa Major ?. També valdria la pena en aquesta reflexió escoltar el que ja s’està treballant des del Consell de Cultura, pel que fa també a la política de subvencions.

Dues darrers qüestions : la primera lligada al canvi climàtic i la conveniència que en el marc de la nova estratègia de la nostra ciutat davant aquesta realitat es repensin els usos del temps i l’adequació dels actes a les temperatures de l’estiu.

La segona, lligada a la nostra lluita per una societat laica. No hauríem de seguir lligant la part institucional de la Festa a l’Esglèsia Catòlica. Ho hem parlat en els darrers anys. Se’ns ha comentat que es seria flexible pel que fa a la representació d’altres col·lectius que també representen la ciutat. El seguici com a tal i els i les membres electes no haurien d’anar a la Missa de Festa major com a tals, sinó només de forma personal. La Missa de Festa Major hauria de ser un acte més de la Festa i no un de central – no representa a tota la ciutat ! – i a la tribuna davant la que els i les balladores del Paga-li Joan fan la reverència hi ha d’haver els representants democràticament escollits i, en tot cas, representants d’altres col·lectius, no només de l’Esglèsia Catòlica. I aquest any si no vols caldo... 1.000 tasses, bisbe de Terrassa i tot !!.

Per cert, alguna dia algú m’hauria d’explicar a qui representa la dona de l’alcalde i això que no tinc res contra ella. I una altra cosa : jo m’ho he passat molt be a la Festa i vosaltres ?. Un darrer agraïment a Cugat.cat i TVSC per la "currada" que s'han fet perquè la Festa i les seves imatges arribin a tothom : FELICITATS !!

2 comentaris:

Ferran ha dit...

Gràcies pel suport Xavi.
Molt bon article.
Ferran

ushba98 ha dit...

Molt d'acord amb desvincular l'església, de la confessió que sigui, dels actes institucionals.
Se suposa que estem en un estat laic, oi? Això no es pot denunciar?

Records,

Xavi Clavell