10 de desembre 2008

Constitució i EMD

Aquest cap de setmana hem pogut gaudir d’un fantàstic pont. Jo al menys m’ho he passat molt be amb la família per les terres de la Conca de Barberà. Us recomano l’hotel rural on hem estat els tres dies : la Font de l’Oca. Amb una qualitat – preu molt bona, s’ho fan gairebé tot ells i l’ambient és molt familiar. Un excel•lent per aquest fantàstic equipament turístic. Vàrem visitar l’Espluga de Francolí (les coves, el museu de la vida rural, la catedral del vi - celler modernista -, la festa de l’oli... ), Montblanc (quines muralles) i Vimbodí (el museu del vidre, molt interessant amb una sessió real de manufactura d’utensilis de vidre que va fer fruir als que hi érem). La família Carulla (antics propietaris de La Sirena) és per tot arreu, uns mecenes del s. XX, tot i que desconec si en tot ha estat positiva la seva empremta, és de valorar les inversions que gràcies a aquesta família s’han fet en el poble de la Conca.
Un cap de setmana on hem fet festa sense celebrar el motiu del mateix pont. És una obvietat que la festa de la puríssima no és objecte de celebració per a mi però tampoc ho ha estat aquest any la festa de la Constitució. Vagi per endavant però el meu profund respecte per aquelles persones que van aconseguir girar plana a la història i convenir un text que era el possible en aquells difícils moments. Però és evident que ara aquest text és un text caducat. Em pregunto però si és recomanable entrar a la reforma d’aquesta tal i com està el patí al Congreso de los Diputados. Segurament seria una bogeria obrir el meló perquè ens podríem tallar els dits i anar enrere. Potser és millor ara que ens concentrem en l’assumpte estatutari i en preparar el futur polític perquè a Espanya canviïn els equilibris partidistes i facin possible una nova Constitució pel s.XXI. Us adjunto les declaracions d’en Joan Herrera al respecte que faig meves.
Acabo parlant de l’EMD de Valldoreix. Ahir a la tertúlia i amb to desenfadat vaig fer unes declaracions que potser no van ser adequades. Vaig parlar dels diversos motius que porten a que a Valldoreix es visqui en continua crisi política i em vaig referir als problemes de lideratge dels dos grups al govern. Al parlar de les dues dones que encapçalen les dues formacions polítiques - en aquest cas cal destacar que l’Àngels Solé suplanta el paper que hauria de fer en Josep Puig com a cap de llista que va ser - les vaig comparar amb dues gallines de pota roja de corral – ja que no són dos galls per motius obvis - en un corral. Avui i després de veure com ha anat la cosa – sembla que ha molestat a algú i demano disculpes perquè no era el meu desig – penso que el pacte de Valldoreix te mala peça al teler. De fet ho se des del començament. Perquè no es tracta només de conflictes personals sinó de friccions polítiques, si si, de friccions polítiques, de polítiques diferents a desenvolupar per la comunitat. Per un costat els interessos que defensen uns i altres són ben diferents, els uns –CiU i Actuem, que per cert vaja paperot que estan fent – defensen els interessos d’aquells que els van ajudar a fer una campanya clarament desprestigiant de la Presidenta Montse Turu amb finalitats absolutament particulars i que defensen l’activitat privada per davant dels interessos públics –de tot tipus -; de l’altra aquells que han introduït ganes, maneres de fer política diferents, amb dignitat, coherència, legalitat i eficàcia. No s’han tornat a produir irregularitats – una costum en èpoques convergent i d’Unió – sobretot d’aquests darrers -.
Segurament la Montse Turu te una manera de fer difícil, personalista, però jo prefereixo la seva honestedat i ganes de fer un Valldoreix millor que no pas un home de palla – Josep Puig – i als fets em remeto, i a una política convergent que està fent la seva petita carrera a l’EMD enviada especialment per aquesta fita que la retorni a la primera plana de l’activitat municipal, de la que va sortir per la porta de darrera, tot i tenir la seva columna setmanal al diari del règim. I si no que li preguntin als seus col•laboradors/es d’àrea i a les entitats culturals del poble !!, jo ho he fet!!.
Us adjunto articles interessants:
- La Constitución olvidada
- Dos ideas de España frente a la Constitución
- "Se violan principios constitucionales" - entrevista a Carlos Jiménez Villarejo
- "Constitución y Estado laico" - Francisco Delgado
- "Constitución : una crítica profana" - Jaume Asens i Gerardo Pisarelo
- "Carta Magna : texto y contexto" - Francisco Balaguer
- "Contra la España del eufemismo" - Escolar.net
- "Tres reformas y un biberón" - Ignacio Escolar
i no podia faltar : "Constitución, para todo y para nada" - Javier Ortiz