14 de desembre 2008

Darrer ple ordinari de l’any – un primer pas per un bon acord polític

Demà tenim ple, el darrer ple ordinari de l’any. Un ple on ens adherirem a la commemoració dels 60 anys de la Declaració dels Drets Humans. Quanta feina cal fer encara i no sempre mirant enfora. Cal que al nostre país no defallim perquè tots els articles d’aquesta declaració i els que s’han afegit donant resposta a les noves realitats del nostre mon siguin respectats. Avui al nostre país cal anar més enllà en els drets de ciutadania, en els drets ambientals, polítics i econòmics. Amb les lleis no n’hi ha prou, cal una conscienciació ciutadana al respecte i, sobretot, una posició gens ambigua per part dels organismes públics. El comerç d’armes a països en conflicte n’és un exemple clar. La UE no acaba de signar el Tractat Internacional d’Armament, la presidència francesa tampoc ho ha aconseguit, manca de voluntat política, també per part del Govern Zapatero (entrevista Raül Romeva a Presencia).

També debatrem una moció dels socialistes per tal d’establir criteris i prioritats municipals en la distribució del Fons Estatal d’Inversió Local, penso que serà positiu un acord unànime en aquest sentit, voldrà dir que cercarem el consens en les prioritats pressupostàries paral·lelament al Pla d’Equipaments. De fet, en la nostra proposta al Pla ja indicàvem que era absolutament necessari que entre d’altres temes acompanyéssim aquest amb una memòria econòmica i un calendari d’execució.

CiU, per la seva banda, ha aprofitat l’acord de l’ATM pel que es pugen les tarifes de transport públic en l’àrea metropolitana, especialment greu en el cas de la T-10, per presentar una moció en contra d’aquestes pujades. En aquests moments ens surt votar a favor de la moció, però que ningú s’enganyi : durant els 23 anys de govern Pujol què es va fer per millorar el finançament del transport públic en l’àmbit municipal ? si votem pensant en la ciutadania hem de posicionar-nos en contra de la pujada de tarifes però em molesta que mediàticament en surtin beneficiats aquells que van deixar-nos una herència de transport públic ben galdosa.

Pel que fa als temes d’urbanisme dos clàssics : Torre Negra i Costa del Golf , projecte d’ampliació de l’escola Santa Isabel i Pla de Millora Urbana de l’Avinguda Pla del Vinyet.

En aquest darrer cas el que aprovarem serà un text refós per tal de tirar endavant la requalificació dels terrenys que pertanyent als jesuïtes es van passar d’equipament a residencial a canvi de 7 ha de terrenys dels mateixos propietaris a la Torre Negra, una bona operació que va acompanyada d’una cessió al municipi de sostre per habitatge públic – per primera vegada es tracta d’un 20% del total del sostre - .

S’aprovarà també el nou Pla de Biblioteques de Sant Cugat, confeccionat per la Diputació amb l’acord del Consell de Cultura de la nostra ciutat. Ara tindrem Pla actualitzat, només cal que comencem a fer realitat els nous projectes de biblioteques que bona falta ens fa. També aprovarem el plec de clàusules per a contractar l’explotació i gestió de la centralitat de Mira-sol, un gran projecte per valor de 7 milions d’€ que espero que fructifiqui.

El darrer tema important del ple és l’aprovació definitiva de les Ordenances Fiscals del 2009. Si ens accepten les al·legacions presentades pot ser que votem de forma favorable i això voldrà dir que l’augment previst de les taxes (un IPC del 4,6%) passi a ser un IPC real d’un 3,5% aproximadament amb les conseqüències que tindrà per les butxaques dels contribuents. També hauria d’haver un compromís per part de l’equip de govern de destinar una part de l’augment d’ingressos per l’IBI per respondre en concepte de “bossa especial” a la situació de crisi que han de suportar els nostres conciutadans. Si això fos així donaríem un pas important per un acord, que volem, per donar suport als pressupostos del 2009. Divendres vàrem començar les negociacions amb l’equip de govern. La seva proposta sona be. Més enllà dels elements del pressupost que tenen a veure amb l’estructura organitzativa i política de l’ajuntament, amb la que no hi estem d’acord i de les conseqüències de la mala gestió en alguns àmbits – deute TMA, CC.EE., desviacions obres i serveis,... que no depenen de nosaltres, la nostra voluntat seria la d’incidir de forma responsable amb el moment en el que estem en vivint. Hem fet un seguit de propostes per tal de fer un esforç, encara més gran, en polítiques socials – atenció social, gent gran, joves...- , culturals, de la promoció econòmica i l’ocupació, el transport públic i l’accessibilitat – amb urbanització de carrers de La Floresta inclosa -. També hem proposat polítiques adreçades a l’adquisició de sòl públic i a un canvi de rumb en les polítiques d’habitatge. Els detalls d’aquestes propostes els explicarem segur aquesta setmana. Tinc confiança i il·lusió en que puguem arribar a un acord bo per la ciutat, per nosaltres no quedarà.

1 comentari:

Aintzane ha dit...

UN PRIMER PAS PER L'ECOVERGÈNCIA.

AINTZANE CONESA