10 d’abril 2009

Setmana decisiva

No pensava jo que aquesta setmana en que m’he agafat unes petites vacances seria tant decisiva pel futur dels governs tant català com espanyol. La veritat és que les dues noticies més importants em van sorprendre a Navarra, acompanyat d’una colla d’amics i amigues,com heu pogut seguir aquells que sou amics meus al Facebook.

Començava la setmana amb la crisi del Govern d’Espanya. Una crisi que denota una resposta en clau interna del PSOE i que traspua allò que fa temps que des d’ICV veníem dient. Quan va començar el seu trajecte aquest nou Govern Zapatero, no volia acceptar la difícil situació econòmica del país. Amb aquests canvis, només un any després de la seva constitució, denota que en aquell moment es va prendre una mala decisió. No ho és sinó que es canviïn 6 ministres? o que les polítiques socials passin en 1 any per tres mans ? o que ara s’adonin que Universitats ha d’estar a Educació ?. Crec però que cal esperar quin ritme s’imposen els nous ministeris tot i que el més important no és el canvi de polítics sinó de polítiques i, en aquest sentit des d’ICV demanem un gir a l’esquerra, i Zapatero ho pot fer perquè te les condicions perquè al Congrés dels Diputats s’aliï amb els partits d’esquerra, amb ells en te prou, com ho va tenir al principi de l’anterior legislatura.

L’endemà d’aquesta crisi de Govern, els tres socis del Govern d’Entesa han signat la tant esperada actualització d’aquest pacte per donar resposta adequada a la situació econòmica per la que està travessant el país. Des de l’abril de l’any passat però el Govern està desenvolupant polítiques concretes de lluita contra la crisi, les podeu veure en el document annex 1 d’aquest Pacte, però calia replantejar-se les prioritats del Govern per tal d’afrontar aquest final de legislatura que serà especialment difícil. I aquesta acord, que el podeu llegir aquí i que no és tant superficial com alguns han volgut manifestar, es basa en quatre principis bàsics : l’ampliació i el aprofundiment de les mesures necessàries per fer front a la crisi econòmica, garantir la cobertura de les necessitats i drets de caràcter social al conjunt de la població de Catalunya, desplegar les previsions de l’Acord Estratègic i dels grans Pactes Nacionals i, impulsar al màxim el desplegament de l’Estatut des d’ara fins el final d’aquesta legislatura.

Una molt bona notícia, treballada durant força temps i que porta una important empremta de les propostes d’ICV.