30 de març 2009

Acord social contra la crisi

Dimarts passat presentàvem a la nostra seu conjuntament amb el president local, en Joan Calderón, la proposta que volem que sigui institucional i que presentarem en el ple del proper 20 d’abril. L’objectiu de la moció serà la realització d’un Pacte de Ciutat per la cohesió social davant la crisi i s’emmarca en dues situacions importants:

Per un costat com a resposta local davant les dificultats a les que es veuen sotmesos un bon nombre de ciutadans de Sant Cugat i l’activitat econòmica en general, tot i que cal dir que especialment la petita i mitjana empresa que és qui més llocs de treball genera al nostre país.

Per un altre dins l’estratègia que des d’ICV i a nivell comarcal i nacional hem engegat per tal de cercar el màxim d’acords possibles tant polítics com socials per fer front a la crisi, les seves conseqüències i la sortida d’aquesta.

De la mateixa forma que el Govern ha tirat endavant polítiques de concertació a partir dels Pactes per la modernització de l’economia i el Pacte per la recerca i la innovació – com també el d’educació, el d’habitatge i el d’immigració - , des del nostre ajuntament, i més enllà de condicionar el pressupost d’enguany a les situacions a les que haurà de donar resposta - com vàrem fer amb l'aprovació del pressupost 2009-, cal treballar amb unitat amb les diferents forces polítiques i agents econòmics i socials per compartir diagnosi i concertar accions tant a curt com a llarg termini. La nostra proposta és que creï una taula on hi participin els partits, els representants dels empresaris, sindicats, comerç, comunitat educativa, tercer sector i associacions de veïns. Perquè cal adequar les nostres polítiques entre tots i totes a les necessitats presents però sobretot a les realitats futures.

A la nostra comarca fa anys (1997) que es porten a la pràctica polítiques de concertació primer amb el pacte per l’ocupació i després amb la creació del Consorci per la promoció econòmica i l’ocupació, ambdues iniciatives amb el lideratge de bon principi de companys i companyes d’ICV als governs de les ciutats del Vallès Occidental. Ara és hora d’aprendre de les experiències que funcionen i aplicar-les a realitats similars com la de Sant Cugat del Vallès. No podem oblidar que a la nostra ciutat ja són uns 3.000 els treballadors i treballadores a l’atur, un 60 % que l’any passat per aquestes dates. I les perspectives malauradament no són massa positives ja que es preveu una tendència a l’alça a la nostra ciutat respecte a ciutats veïnes donada la nostra dependència del sector serveis.

Us afegeixo un link a RSC que va fer també noticia de la roda de premsa, per cert no com altres mitjans de la ciutat...