11 de maig 2009

Cap de setmana intens

Aquest ha estat un cap de setmana farcit d’actes ciutadans. Vull fer referència i valoració del tres que he viscut personalment : el dia d’Europa, el “sant cugat actiu” i el final de la quinzena verda amb la inauguració de la seu social del castellers.

Una any més hem celebrat el dia d’Europa, aquest cop en el hall del nostre ajuntament. Penso que és important aplegar als i les europeus que viuen a la nostra ciutat per celebrar aquest dia, i més en vigília de la cita electoral del proper 7 de juny. Aquesta Europa tant allunyada de la ciutadania però que marca la seva vida quotidiana de forma tant important – el 80 % de les lleis s’aproven al Parlament Europeu -. Del que en surti de les properes eleccions en dependrà el caire que prengui el nou Parlament Europeu i, per tant, les polítiques que allà es promouen. Lògicament també en sortiran les accions que es prenguin en un moment de crisi del sistema i de decisió del model que volem pels propers anys. En molts pronunciaments hem fet referència a que moltes situacions que vivim no depenen del nostre municipi, nació o estat, sinó del món global, on Europa hauria de ser un actor principal.

També vull dir però que el dia d’Europa representa l’aplegament d’un Sant Cugat determinat. El Sant Cugat de la gent privilegiada, de la gent que ha decidit venir a la nostra ciutat de forma lliure, i que lliurement decidirà un dia tornar al seu país. Un Sant Cugat, i que no s’entengui aquesta afirmació com a despectiva, acomodat, amb una bona feina o situació econòmica i m’està malament generalitzar perquè segur que hi ha casos i casos. Nosaltres també volem que s’instauri “el dia dels altres santcugatencs”, no se si de forma col•lectiva o aprofitant alguna celebració dels països d’origen d’aquells que estan aquí per escapar de la seva dura realitat, per aconseguir fer possibles el seus somnis i que massa vegades no són ben tractats a la nostra societat.

El cap de setmana també ha estat el del “Sant Cugat Actiu”. No vull anomenar-lo fira del comerç perquè penso que en aquesta festa de l’activitat econòmica bàsicament qui hi participa són aquelles empreses que volen donar a conèixer a la ciutadania la seva activitat, el seu negoci. Aquest any ha estat però amb un nou format, que celebro, doncs l’ha apropat als carrers de la ciutat, barrejant-lo amb l’altre comerç, el de proximitat, que – pel que m’han dit – no ho tenia massa fàcil per accedir a tenir un estand. Les energies i els recursos esmerçats hauran representat també, espero, beneficis pel comerç de la ciutat, donada la gran quantitat de veïns i veïnes que han passejat pel centre aquests tres dies.Esment a part però requereix el tractament que rep el barri del monestir. L’únic al•licient per acostar-se, al marge del que ja és habitual, era la fira d’artesania. A diferència d’altres indrets de la fira no es podia fruir de cap tipus d’espectacle que animés la concurrència. M’agradaria saber el perquè d’aquesta situació.

Per acabar vull felicitar a la colla castellera de la nostra ciutat. Primer perquè segueixen triomfant en les seves actuacions. Diumenge, en un marc incomparable però no massa – per la terra – còmode per les seves actuacions, van demostrar que malgrat els problemes que pateixen segueixen sent un referent de les colles de 7 del país. Però en segon lloc, i més important encara, per la inauguració del seu local social. Tot i coincidir amb el partit del Barça va ser un èxit d’assistència, amb l’actuació dels bastoners de l’Esbart i la Unió – quina passada l’actuació de la colla de petits –, els diables i el nou grup Katakitinga. Un local que de ben segur farà que sigui una colla més cohesionada i que li permetrà aplegar més massa social, tant important en una colla castellera. Només vaig trobar a faltar algun representant de l’equip de govern, potser no era entre les seves prioritats del cap de setmana...