17 de novembre 2009

Apunts del ple de novembre


Ple complicat el d’ahir. Hi ha qui tenia interès en fer veure que allò que es debatia al ple no tenia res a veure amb la ciutat. Res més lluny de la realitat tot i que és una bona estratègia per distreure a la concurrència. A banda de les declaracions sobre temes d’actualitat, com ara l’anual contra la violència masclista o sobre els infants en el 20è aniversari de la declaració de l’ONU sobre els seus drets, varem tractar temes que són d’interès dels nostres veïns i veïnes.


Una primera declaració sobre el paper dels ajuntaments davant els casos de corrupció. Amb dos missatges importants : cal lluitar contra aquesta i el que la possibilita i, cal defensar a qui, la majoria, treballa pel be comú i amb vocació de servei públic. Però en el cas de la nostra ciutat varem aconseguir – i dic varem perquè la declaració proposada tant pel PP com pel PSC eren pura declaració formal – que en la declaració ens comprometéssim a presentar d’aquí a tres mesos una proposta d’accions concretes a favor de la transparència i el bon govern. De la llista que proposàvem nosaltres en subratllo tres que per nosaltres seran inajornables : modificació de l’organisme de comunicació, creació del consell assessor urbanístic i presència dels grups de l’oposició a les juntes de govern dels organismes autònoms. Veurem com acaba la cosa, deixant ben clar que si no és per concretar accions a nosaltres no ens hi trobaran.


Al ple d’ahir el nostre grup municipal va introduir una acció més en benefici d’aquells col·lectius que pitjor ho estan passant en aquesta època de crisi. El ple va aprovar per unanimitat la inclusió de clàusules socials en els concursos que faci l’ajuntament per les noves actuacions del Fons Estatal 2010. A més varem forçar que els projectes que presenta l’ajuntament passin –en forma de dació de compte això si - pel ple municipal. Una forma més d’introduir llum a les decisions de l’equip de govern.


El ple es veia però condicionat per dues qüestions més que no puc deixar a banda. Per un costat la petició per part de la Plataforma per la consulta sobre la independència a la ciutat d’utilització del PAV3 per la realització de l’acte final de la campanya per la consulta del 13D. Haig de dir que no s’ha fet be per part de ningú. La plataforma per demanar-ho de paraula enlloc de fer-ho directament amb instància abans de que se’n fessin ressò els mitjans de comunicació. L’ajuntament per respondre de forma negativa a un dret legítim i forçar un informe del secretari de l’ajuntament contrari a que l’ajuntament faciliti una instal·lació a aquesta entitat i, ERC per seguir utilitzant aquest tema de forma partidista.


Votar que si a la moció d’octubre no li podia sortir gratis a l’alcalde Recoder, els focus d’octubre han suposat que la campanya esculli la nostra ciutat per fer l’acte final de la campanya.... algú es vanagloriava de que fóssim la ciutat més important on es farà la consulta... és lògic doncs que s’hi faci aquest acte. Nosaltres varem pensar però que aquesta moció suposava un greuge per altres entitats, que tan difícil ho tenen per utilitzar instal·lacions municipals. Però d’altra banda entenem que aquesta entitat, com qualsevol altra, te dret a que l’ajuntament li faciliti un espai públic per fer un acte. Varem proposar un canvi a la moció inicial d’ERC : “ús de la instal·lació....” per “ús d’una instal.lació...” i hi donarem suport.


L’altra qüestió que sobrevolava el ple era l’entrevista d’ahir al diari Avui a l’alcalde Recoder. En vaig fer referència en la meva intervenció a la moció de CiU demanant una vegada més la construcció del Quart Cinturó. En van fer referència altres portaveus també. Només vull dir però una cosa : lleig, molt lleig el que va dir ahir l’alcalde a l’entrevista amb el Sr. Sostres... “els d’Iniciativa no en tenen ni idea, d’ecologisme” o “fa 20 anys, quan va caure el mur, aquesta gent es va quedar sense idees ni referents....”. La veritat és que no m’esperava aquest tipus de declaracions d’aquell que es diu moderat. No em molesta però em sap greu aquesta dèria que te en desqualificar de forma tan primària l’adversari polític. Que hi farem ! sembla que no és tan bon noi com semblava...


En seguiré parlant - del ple - perquè dona per molt...


caricatura de Joan Vizcarra de l'Avui
cugat.cat segueix el ple al minut
tvsantcugat seguia la presentació de la nostra moció