27 de desembre 2009

Temps de repàs

Arribem a final d’any i s’imposa fer un repàs de l’any i plantejar-se reptes i objectius pel proper. Ho faré però en un proper post doncs avui vull fer una petita parada al darrer ple de l’any que ens va portar noves i importants notícies.


El ple de la setmana passada, molt dens pels temes que s’hi tractaven, es va caracteritzar més per l’acció de govern que no pas per les propostes dels grups de l’oposició, que en els darrers temps han marcat les sessions plenàries a manca d’acció política per part del govern municipal.


En aquest ple es donava compte del destí dels fons estatals del 2010. Més de 8 milions d’€ que es destinaran a inversions municipals. En el ple de novembre el nostre grup municipal havia presentat una moció per tal que aquesta decisió es fes amb el màxim de participació possible però lamentablement tothom ens varem assabentar de la decisió per la premsa, una manera molt transparent de fer política com es pot veure. Es poden acceptar les propostes de l’equip de govern ? majoritàriament si, potser si ens haguessin donat l’opció de participar-hi podríem haver canviat alguna cosa però és el que hi ha... de totes formes penso que una qüestió destacable és la negativa de destinar el 20% d’aquesta ajuda al pressupost ordinari i, en concret – com diu el decret – a polítiques relacionades amb els serveis socials, educació i ocupació. Penso que és una llàstima que en una situació extraordinària com la que viu el país perdem l’oportunitat de destinar més d’1 milió d’€ a aquestes polítiques de forma també extraordinària – la majoria de municipis ho han fet així- . Aquí podeu llegir la intervenció del regidor Jaume Massanés.


Aquest fet em serveix per fer esment del debat sobre el Pressupost 2010, que s’aprovava inicialment, i en el que vaig haver de defensar l’opinió del nostre grup per la malaltia del nostre nou portaveu. Així que recordant vells temps em vaig trobar amb dues noticies del dia : que Sant Cugat serà la seu d’una comunitat de coneixement en el marc del projecte EIT, una bona noticia per la ciutat i, que ERC dona suport als pressupostos del 2010, no se si tant bona noticia.... En aquest sentit doncs el projecte de pressupost es caracteritza per dos factors bàsicament : la previsió d’ingressos és des del nostre punt de vista massa inflada i, per tant, poden fallar entre 4 i 5 milions dels € previstos i, l’equip de govern no ha estat prou valent per donar un nou pas aquest any vers uns pressupostos molt més caracteritzats per la lluita contra l’exclusió social. El pressupost de polítiques socials, tot i que consolida xifres importants acordades amb el nostre grup pel 2009 només puja un 4% i les polítiques per la millora de l’ocupació brillen per la seva absència. És en aquest sentit que destaca doncs la demanda feta pel nostre grup de destinar el 20% del FEIL 2 a aquestes polítiques, el que suposaria pràcticament incrementar aquesta part del pressupost en un 10%.


Per acabar amb el ple del passat dilluns destacar la importància de l’aprovació del Pla d’Equipaments de la Ciutat. Reivindicat des de fa més de 8 anys pel nostre Grup, dilluns es va fer la seva aprovació inicial i, nosaltres ens varem posicionar en contra. Diferents motius ens porten a aquest posicionament dels que destaca una mala diagnosi pel procés participatiu, la manca de claredat en el model de ciutat que ens proposa CiU i una priorització discutible dels equipaments proposats. Tindrem temps d’esmenar la proposta però no crec que incidim més del que ja ho hem fet fins ara. Aquí podeu llegir la nostra intervenció, recollida al bloc del Jaume Massanés.


Per acabar el post només una mirada al passat. Fa un any ens deixava l’amic Josep Casadellà, avui ho recordava repassant el meu bloc per recollir dades pels propers posts. Ens deixava un amic i una persona clau per la governabilitat de l’EMD, on tanta falta fa dosi de radicalitat, reflexió i ganes d’arribar a consensos. Un record doncs per l’estimat Josep.


foto cugat.cat


com es recullen les diferents noticies als mitjans de comunicació :


cugat.cat : sobre el Pressupost 2010

cugat.cat : sobre el Pla d'Equipaments

cugat.cat : sobre el FEIL2

tvsc : sobre els pressupostos