28 d’abril 2010

CONTRA LA CRISI. CANVIS QUE CAL FER.

En els darrers dos anys el nostre país pateix una crisi excepcional. La crisi econòmica que patim, però, te especificitats respecte d’altres indrets. A banda de les conseqüències de les polítiques neoliberals que van desbocar els mercats financers, patim una crisi de model de país des de la vessant ambiental i social. En els darrers anys dels governs PP, CiU i PSOE, l’economia s’ha basat en el totxo i en la precarietat laboral i, ara, en recollim els resultats. Cal fer canvis, aprofitant l’oportunitat que suposa una crisi que hauria de fer obrir els ulls a una part important del país.

A la nostra comarca, la més industrial de Catalunya, aquesta crisi ha colpejat d’una forma molt dura. Gairebé 80 mil homes i dones no tenen feina avui, en els darrers mesos hem patit més de 700 ERO, superats només pel Barcelonès, que han afectat uns 19 mil treballadors/es, dels que més del 50% són del sector industrial, i el 81% d’aquestes empreses són de menys de 50 treballadors/es.

Com a força política de l’esquerra verda nacional ja fa temps que hem intensificat la nostra acció política per plantar cara a aquesta situació. Situant la lluita contra aquesta realitat com la nostra màxima prioritat. Des dels diferents àmbits on tenim representació no ens hem cansat de presentar propostes i alternatives, no només per apaivagar els efectes econòmics i socials d’aquesta sagnia sinó per sortir d’aquesta crisi en les millors condicions. Hem introduït millores en pressupostos municipals per atendre als més vulnerables, sent protagonistes de les múltiples taules de concertació creades. Hem ajudat a enfortir els sistemes de creació i millora de l’ocupació, hem estat al costat de la gent que pitjor ho passa i dels seus representants sindicals en les nombroses lluites contra situacions injustes, posant també la millora dels serveis socials, l’educació i la mobilitat com a eixos de referència en les polítiques públiques i hem plantejat que el medi ambient i el reforçament de l’Estat del Benestar és una alternativa potent per sortir d’aquesta magra situació. Alhora hem plantejat la redistribució dels recursos públics per focalitzar-los allà on nosaltres defensem que cal posar-los: al servei dels més vulnerables. Tant allà on governem com on estem a l’oposició, de forma constructiva.

Totes aquestes actuacions, a nivell local però també en altres institucions, com el Parlament i el Govern, i en la política a nivell estatal, les volem posar en comú amb la ciutadania i amb els agents econòmics i socials. I ho farem el proper divendres 30 d’abril en una jornada que sota el títol “Contra la crisi. Canvis que cal fer” vol, per un costat, posar en valor la feina feta i reflexionar sobre el futur i, també reforçar les millors pràctiques dels nostres Grups Municipals, com el de Sta. Perpètua de la Mogoda, ciutat que ens acollirà en aquesta jornada de la coalició. Esteu tots i totes convidats.