05 de maig 2010

CONTRA LA CRISI. CANVIS QUE CAL FER. (II)

En els darrers dos anys el nostre país pateix una crisi excepcional. A la nostra organització tenim clar perquè s’ha produït. I els seus efectes, com les seves solucions, són objecte de la nostra acció política prioritària.

Fruit de la situació a la nostra comarca i de la feina feta a tots els nivells institucionals, varem decidir realitzar una jornada sobre les polítiques contra la crisi a Sta. Perpètua de la Mogoda el divendres 30 d’abril, en el marc de la Festa del Treball. En la jornada volíem posar en comú la diagnosi, l’acció des de les polítiques estatals, nacionals i locals. I extreure conclusions compartides en aquest cas amb CC.OO., representats pel secretari d’acció sindical de la federació d’indústria, el Joan Alcántara, qui ens va alertar sobre la retallada de drets dels treballadors/es que es planteja com a opció per eixugar els excessos dels de sempre.

Que en va sortir de la sessió ? : doncs el senador Nuet ens va alertar sobre la crisi d’un model que tenia el guany com a màxim objectiu i de la manca de democràcia que suposa que 1.400 persones dominin a Espanya el 80% del PIB. Que la socialdemocràcia està descol·locada i la manca de solucions d’esquerra va en contra d’aquells que no són responsables de la crisi, i que els qui ens hi han ficat marquen les polítiques dels governs. La diputada Massana va defensar l’acció de govern de la Generalitat. Mai tant poca força institucional havia incidit tant en l’acció de govern, fins al punt de poder afirmar sense complexes que sense l’actuació d’ICV-EUiA no s’hagués fet front a la crisi des d’una perspectiva d’esquerres, començant per l’acceptació de la seva existència des del primer moment a diferència d’altres àmbits. El Govern d’Entesa ha pres la iniciativa en solitari en l’ajuda als autònoms, en les beques de menjador, en els ajuts a l’habitatge i als territoris més colpits per la crisi, incrementant en els darrers anys en un 38% els recursos destinats a les polítiques socials, que avui representen més d’un 54% dels pressupost de Catalunya.


En una segona taula tant el regidor Manel Pérez, de Terrassa – al govern – com la nostra candidata a l’alcaldia de Sta. Perpètua de la Mogoda - a l’oposició –, la Isabel Garcia, van explicar què es pot fer des de les polítiques locals per plantar cara a la crisi. Des del govern, i així ho ha fet Terrassa, prioritzar l’ajuda als més vulnerables però al mateix temps establir les bases per sortir de la crisi amb un canvi de model, promovent els nous filons d’ocupació – economia social i verda – i enfortint la implantació industrial i la recerca i la innovació al nostre territori. Des de l’oposició, portar el debat al carrer i als plens. La proposta del Grup Municipal perpetuenc ha estat provocar un ple extraordinari per fer balanç de les polítiques municipals, proposta que estudiarem repetir allà on estem a l’oposició.


- noticia de El Punt