18 de maig 2010

Sobre Can Borrull

En el ple d’ahir el Grup Municipal d’ICV-EUiA va actuar amb molta responsabilitat. Aquest fet no és una novetat en la nostra actuació. De fet, en l’aprovació inicial de la modificació del PGM de Can Borrull ens vàrem abstenir per tal de poder millorar la proposta inicial, estic parlant de fa 5 anys. En el següent tràmit i fruit d’un intens treball de consens polític i veïnal, varem arribar a un bon acord que posava en una balança de forma equilibrada els interessos particulars i els generals.

Ahir no va ser doncs una excepció. Tothom som conscients que cal solucionar els problemes bàsics i històrics d’aquest barri, creat als anys 40 al voltant de la Masia de Can Borrull i que toca la Riera de Vallvidrera. I que la solució a aquests problemes ve condicionada a l’aprovació d’aquest instrument urbanístic que anomenem Pla de Millora Urbana. En el tràmit d’ahir s’aclaria una altra reivindicació nostra en l’aprovació inicial : saber qui i quant s’havia de pagar.


El nostre SÍ però és un sí crític, un SÍ amb recança. Som conscients que per un costat estem solucionant un problema evident, que no posem pals a les rodes a la reforma de la carretera perquè esdevingui una via urbana i pacífica, a que es construeixi un mur a la riera que redueixi les amenaces de futures inundacions, a que s’instal·li una nova depuradora que substitueixi l’existent que no funciona des de fa anys amb les conseqüències que comporta aquest fet.... però a la vegada som conscients que proposem una reforma urbanística poc viable econòmicament parlant pel veïnat. Ens passa com quan varem donar suport a l’aprovació del PERI de Les Planes en el primer mandat de l’alcalde Recoder. Recordo la intervenció del llavors regidor nostre Joan Balada quan deia que l’objectiu l’havíem complert però que no vèiem quan i com s’acompliria l’objectiu... i s’ha complert quan el Govern de la Generalitat ha posat en marxa les diferents edicions del Pla de Barris, on finalment el de Les Planes hi va poder trobar aixopluc. Mai ningú es va atrevir a plantejar al veïnat de Les Planes que havien de pagar per urbanitzar el seu barri, per motius obvis...


I és que des d’ICV varem posar de relleu ahir que el Govern Municipal de CiU no te model pel desenvolupament dels barris. Ho fa a la carta i segons la conjuntura, no te un criteri clar, amb el que s’aixeca la suspicàcia i el greuge comparatiu. Perquè en el centre de la ciutat s’ha intervingut de forma important – tant que fins i tot en alguns casos s’ha fet vàries vegades la mateixa feina – sense la contribució del veïnat ? i si, en canvi, en els casos en que s’ha fet és clar!, en barris històrics com La Floresta i Mira-sol ? perquè a Les Planes s’ha fet d’una manera i a Can Borrull se’n proposa una altra ?. És evident que no és un tema fàcil, i en aquests moments encara menys, però hagués valgut la pena plantejar un mateix model per millorar els diferents barris de la ciutat, ens hauríem estalviat molts ensurts i mals rotllos.


També varem evidenciar en la nostra intervenció que no se’ns pot demanar més responsabilitat que la que ahir varem exercir. La gestió d’aquest afer pertoca directament a l’equip de govern de Sant Cugat. I per les darreres actuacions en aquest mateix barri no tenim massa esperances que esdevingui una bona gestió. Les seves actuacions es caracteritzen per la imposició – només cal veure la carta enviada per l’alcalde al veïnat del barri instant-los a solucionar els abocaments a la riera provocant una clara situació d’indefensió jurídica -, la manca de veritat – ahir la tinent d’alcalde Conesa va moure’s entre el “no en sabíem res del tema dels abocaments perquè l’ACA i el Consorci no se’n havien assabentat”.... fins el “jo vaig començar el 99 i, per tant, no se què va passar abans”....- i la promesa per salvar la cara per davant de la solució raonable i negociada amb el veïnat – com passa per exemple amb el C/ Alps de Mira-sol on amb la participació de la gent del carrer s’ha aconseguit rebaixar fins un 30% el pressupost inicial..... -.


Potser el portaveu de CiU i diputat al Parlament, Joan Recasens, ens podria aclarir qui va construir una canonada després d’instar l’any 92 als veïns que tanquessin els pous morts. En el seu cas no es tracta de fer memòria, ell és regidor des del..... no se !. El tema no és menor, potser d’això vindrà qui ha de pagar la solució provisional als abocaments d’aigües negres a la llera de la Riera de Vallvidrera que a part de nosaltres – ho varem fer en l’anterior mandat i en l’aprovació inicial del PMU – i altres entitats, ho han posat d’actualitat diaris tant importants com El País i El Punt. cugat.cat fa referència al debat d'ahir al ple però només a les paraules del PSC i del Govern...