07 de novembre 2011

HABITATGE: servei públic o negoci

En les darreres setmanes el govern de CiU a la nostra ciutat ha confós a la ciutadania enviantmissatges relatius a les polítiques d'habitatge que promouen. Que si la política d'habitatge és una prioritat,que en el problema dels desnonaments,d'habitatge públic,són millors les actuacions de PROMUSA que la dació en pagament,...

Davant d'això ICV-EUiA volem precisar certs temes i recordar les que per nosaltres serien prioritats d'un govern municipal. La llei pel dret a l'habitatge de desembre del 2007,a la que no va donar suport CiU,contempla que quan un propietari d'un habitatge públic vol vendre-se'l ho ha de fer a l'administració responsable al preu del moment,això és el que fa el nostre ajuntament quan qui viu en un d'aquests pisos no és que el vulgui vendre sinó que no pot pagar la hipoteca!. Què proposem nosaltres? Que en aquests casos,cada cop més repetits,l'ajuntament recompri l'habitatge i que el llogui a un “preu social” a la mateixa família perquè no l'hagi de deixar amb la possibilitat que,al cap d'un temps,quan les coses els vagin millor,el pugui tornar a recomprar rebaixant-li del preu el que ha pagat de lloguer.

Però nosaltres volem anar més enllà en dos sentits. Per un costat,i assumint la moció que varem promoure fa un any i mig,acordada en el ple per unanimitat,l'oficina local d'habitatge faci servei actiu de mediació entre aquelles persones que volen accedir a un habitatge de lloguer,més de 1.650 famílies estan en llista d'espera d'habitatge al nostre municipi,i aquelles que tenint un pis de propietat no el volen posar en el mercat de lloguer perquè tenen por de no cobrar cada mes,actuant l'ajuntament com a avalador de qui el lloga. En la mateixa línia l'OLH ha de ser activa en el suport a la rehabilitació d'habitatges per donar així un servei públic a qui viu en males condicions d'habitabilitat animant també el sector més castigat per la crisi al nostre país,el de la construcció. En el darrer any cap de les dues accions ha estat reeixida a Sant Cugat.

D'altra banda PROMUSA ha de centrar,en la mesura de les seves possibilitats,la seva activitat constructora en posar al mercat pisos de promoció pública de lloguer. Fer el contrari,pisos de compra,va en sentit invers al que el sentit comú recomanaria. Com es pot entendre que en una ciutat com la nostra on hi ha tants pisos buits l'ajuntament faci ús dels recursos de la ciutadania per posar en el mercat més pisos de compra quan les dades demostren que no respon al que la majoria necessita en el moment que estem?. En la darrera promoció de venda van saltar de la llista d'adjudicataris 150 famílies per les dificultats d'accés al crèdit. Doncs una cosa tant raonable com aquesta no sembla ser-ho per la majoria dels integrants del ple. En el darrer consell d'administració de PROMUSA només el nostre grup es va posicionar en contra que l'ajuntament segueixi construint pisos en règim de compra. Volem que les polítiques d'habitatge responguin al que les nostres lleis preveuen:un dret bàsic al que han de donar resposta els poders públics.

foto font : ToT Sant Cugat