01 de desembre 2011

Valoració del #20N (1)


He volgut madurar les dades de les darreres eleccions generals,estudiar-les i compartir-les primer amb la gent de la nostra organització abans de compartir-la amb aquells/es que seguiu el meu bloc. De ben segur no em cabrà tot en un sol article perquè hi ha dades que cal posar de relleu.

Acaba el cicle electoral amb aquestes eleccions generals que comporten també un canvi de cicle polític a nivell institucional. D’aquest cicle electoral hem d’extreure conclusions que necessàriament s’han de diferenciar per “barris” i per conteses però que ens han d’ajudar a enfortir la nostra organització i a aprofundir en el nostre projecte polític en el marc de la propera assemblea comarcal i nacional.

La principal conclusió d’aquest cicle és el predomini de la dreta catalana i espanyola al Parlament i a les Corts Generals i l’augment de poder polític també en l’àmbit municipal, en el que destaca el canvi històric a l’ajuntament de Barcelona i a la Diputació Provincial. Aquesta realitat és clarament negativa pels interessos de les classes populars i, per tant, per allò que nosaltres defensem com a centre d’acció del nostre ideari polític. En els darrers 10 anys CiU i PP han passat de representar a la nostra comarca el 30% en totes les eleccions al 49% de les darreres eleccions al Parlament i el 45% en les eleccions del 20N (35% Generals 2008).

L’altra cara de la moneda és el PSC. En els darrers 10 anys a la nostra comarca ha passat de representar una forquilla del 30 al 49% (Generals 2008) al 19,2 del Parlament, el 27,6 a les municipals i el 28,8 en aquestes, continuant sent la força més votada a la nostra comarca, dos punts per sobre de la mitjana catalana i un per sobre del de la província de Barcelona. El PSC i el PSOE han tingut els pitjors resultats de la història a nivell nacional i estatal, més de 4 milions de persones han deixat de votar-los des de les darreres eleccions generals i la majoria han anat a l’abstenció (50% dels vots) i a UPyD, IU, PP i CiU (la resta, aproximadament).

Pel que fa a ERC el seu pes l’ha portat de ser la 3a o 4a força depenent de les eleccions a ser relegada a la 5ena posició en les tres darreres, passant del 14% del Parlament 2003 a estar entre el 5% i el 6% en el cicle electoral del 2010 i 2011 a la nostra comarca. I és que el projecte nacional va més enllà d’una sola paraula.

Abans de parlar de nosaltres fem-ho de la participació en les diferents eleccions, doncs per ICV és una variable important de qualitat democràtica. En aquest darrer cicle s’havien millorat els % en les eleccions al Parlament com en les municipals passant del 46% al 40% en les primeres i del 51% al 49% a les segones de mitjana comarcal. En el cas però de les Generals ha augmentat l’abstenció un 3% (del 28% al 31%). Cal treballar doncs per incorporar en la consciència ciutadana la importància de la participació en les catalanes i les municipals. A nivell d’Estat el vot anomenat de rebuig al sistema ha augmentat un 1% (del 2 al 3%) incloent aquí el blanc, el nul i les candidatures més alternatives (Pirata, Eb i Anticapitalistes, per incorporar sigles que tenen alguna representació en institucions europees).

fotos de singulardigital.cat