02 d’abril 2012

Vaga i reforma laboral: articles,notícies i recursos per llegir aquests dies

Sobre la reforma laboral aprovada per PP i CiU en aquest enllaç podeu trobar les modificacions sobre la llei anterior i en aquest una notícia de El País sobre les conseqüències concretes d'aquesta. Joan Majó en "Reforma laboral sin omeprazol" a El País,14/3,es posiciona a favor d'una reforma però critica la unilateralitat d'aquesta. No comparteixo els seus arguments però està be tenir en compte opinions sàvies. 
delegació ICV-EUiA manifestació 29M Barcelona
Dues setmanes abans de la vaga de dijous Josep Ramoneda en el seu article "La buena imagen" a El País,13/3,escrivia sobre la batalla encetada per la dreta contra l'únic instrument que tenim els i les treballadores per defensar els nostres drets:els sindicats i la negociació. Diu en l'article:"la vaga general donarà una bona imatge del país si és un èxit,perquè voldrà dir que no claudiquem",a diferència del que aquests dies s'està volent estendre de mala imatge basada en les de la violència. Algú s'imagina que una victòria del Barça a la Champions quedi esborrada perquè en la celebració d'aquesta hi hagi aldarulls,a vegades propiciats per les mateixes persones?. Guillem Martínez parla de la vaga en "Una huelga exitosa y algo más" a El País,30/3,qualificant-la d'acte de protesta ciutadana més enllà dels sindicats i els partits,d'un acte de resistència,un article excel·lent molt recomanable.I és que aquesta reforma no es pot deslligar del tsunami de mesures d'ajust conservadores que assolen el vell continent com escrivia Joaquín Estefania a El País "Los años bárbaros" fent esment al trencament del contracte social existent fins ara. També en parla en una conferència magistral titulada "Más allá de la crisis" Josep Fontana,on explica els antecedents d'aquest trencament del pacte polític durant la guerra freda, o Xavier Caño a "La austeridad como receta y otras falacias neoliberales". Com en el cas del Joan Majó fa un temps vaig llegir una entrevista del diari ARA a Miquel Vilardell,president del col·legi oficial de metges de Barcelona i del Consell Assessor del Govern,en la que expressa la necessitat que quedi clar que la sanitat seguirà sent un sistema públic i que per mantenir aquest sistema s'han de pujar impostos,també val la pena llegir-la.
La convocatòria de la vaga general i la pròpia reforma laboral,sumades a les polítiques d'ajust,ja han tingut repercusions,al carrer amb l'èxit de la pròpia vaga i a les urnes amb la derrota de la dreta a Andalusia i Astúries. En parla Javier Pérez Royo a "Advertencia en toda regla" a El Periódico,26/3.