13 d’abril 2012

alguns articles,entrevistes i vídeos pel cap de setmana


Ja sabeu que m'agrada compartir allò que veig,escolto i llegeixo i que penso que aporta quelcom interessant al saber quotidià,posant en valor aquelles alternatives a allò que se'ns presenta com hegemònic,com a única sortida i que em sembla tant avorrit. Ho intento ordenar per temes d'interès i no contrasto massa perquè les opinions contràries al que penso ja tenen prou plataformes per arribar a l'opinió pública.

Sobre transport públic i mobilitat m'ha agradat una entrevista a la contra de la Vanguardia del passat 11 d'abril a Carlos Daganzo,catedràtic de transport a Berkeley i honoris causa per la UPF.
 
Segueix el culebrot Eurovegas. Jordi Borja escrivia "Eurovegas,un espectàculo provinciano" en El País del 21 de març, Joan Subirats "¿Las Vegas o el delta?" al mateix diari el dia 11,Carles Boix al ARA "Una aposta perillosa (i 2)" el 14,Frederic Ximeno al mateix diari el 18 escrivia "Eurodelta". I és que com denunciava Andreu Mayayo a "Els somnis de luxe de l'alcalde Trias" a Público el 10/2 el model Barcelona de Trias,i de CiU en general,és Las Vegas i els iots de luxe.
Jaume Bosch,Juan Martín (CHA),Joan Saura,Miquel Caminal i Carme Valls

ICV va organitzar el passat 23 de març al Parlament una trobada del que anomenem "espai plural" per tal de reflexionar al voltant del model d'estat i la reforma del senat. Sobre el dret a decidir m'interessa aquesta notícia i sobretot el llibre de Ferran Casas i Joan Rusiñol - ara que ve Sant Jordi potser algú s'anima a regalar-m'ho! - "el dret a decidir ha de ser el nou consens català" al diari ARA. En el País escrivia sobre la qüestió Joaquim Coll en "Angustia i dilema del soberanismo" i Josep Ramoneda el 27/3 amb “Independiencia sin molestar” on analitza el posicionament de CiU en aquests moments sobre la qüestió,a voltes esperpèntic. La Vanguardia feia notícia del debat tributari a Alemanya,objecte utilitzat moltes vegades com a mirall de la nostra voluntat de gestionar els nostres ingressos. La trobada va passar desapercebuda per la majoria de mitjans,malgrat alguns com El Punt Avui en recollien una crònica l'endemà
 
En el marc del procés obert de l'assemblea nacional estem reflexionant al voltant d'aquelles qüestions sobre les que la ciutadania vol que tinguem resposta o,al menys,criteri. Jaume Bosch explica en aquest article a El Temps "ICV: 25è aniversari per a continuar creixent" les claus del naixement de la nostra organització i que encara són actualitat avui. En el mateix enllaç trobareu l'article de l'Àlex Milian sobre la història del naixement d'ICV "Carvalho va assassinar el comitè central". Sobre els 25 anys d'ICV El Punt Avui escrivia aquesta crònica i aquesta titulada "Adéu a la falç i el martell" i el diari ARA aquesta.


Pel que fa al debat esquerra – dreta,la crisi de la socialdemocràcia i la “normalització” a Catalunya del PP us recomano els següents articles:Joan Subirats escriu a El País el 12/2 "¿Ni de derechas ni de izquierdas?",també escriu el 8/4 "en defensa de la democracia"al mateix diari. Tarso Genro escriu avui un interessant article a El Pais “el futuro de la cuestión democràtica”. Ignacio Escolar escriu per ATTAC Madrid "el dèficit español no es culpa del gasto público" i Alberto Garzón,diputat de la Izquierda Plural,escriu en ATTAC "¿Se han hecho los ricos más ricos? Análisis de España entre 1980 y 2008". A El País Josep Ramoneda escrivia el 10/4 “Liberales i conservadores”. I del debat sobre el futur del nostre planeta i la necessitat no de retornar a models anteriors sinó de transformar realment l'acció que fem en ell m'ha agradat molt un article d'Antonio Cerrillo,gens susceptible de defensar les propostes d'ICV,que esmenta un economista del que hem d'aprendre força,Tim Jackson i les possibilitats de trobar alternatives a les que avui malauradament,i en els darrers anys,han estat hegemòniques.

I amb tot això està de moda parlar de la ciutat "smart". Aquí teniu un article signat pel Foment de les Arts i el disseny a La Vanguardia,12/3,"Ser o no ser "smart""en el que conclou que som els ciutadans els que dissenyem la ciutat,i no al revés. I un altre de l'arquitecte Juli Capella a El Periódico,21/3,"¿'Smart cities' per a gent tonta?"en el que conclou dient que "en aquest apassionant estadi en el què entrem,els principis compten. Què tal una living city?".

Més enllaços:sobre l'us de les xarxes socials "elementos de reflexión sobre twitter" de Alberto Garzón,una notícia que ha passat força desapercebuda com és els indults a membres d'Unió Democràtica,les intervencions de Joan Herrera al ple monogràfic sobre el model de país que volem,del Joan Coscubiela defensant l'esmena a la totalitat a la reforma laboral i de la Laia Ortiz sobre la llei de costes i en concret l'agressió que el govern balear vol fer al paratge d'Es Trenc.

Bon cap de setmana i no us perdeu el Salvados d'aquest diumenge: Poli bueno poli malo!!!