En el darrer post parlava de l’orgull de la feina feta pel Govern d’Entesa. Avui hem visitat amb
Quan es va iniciar la singladura del nou Govern els abocadors de residus estaven a vessar. La irresponsabilitat ambiental dels successius governs de CiU no s’havien ni plantejat un pla d’infraestructures per donar resposta a les directives europees en aquest àmbit. En recollida selectiva el 2003 estàvem al 23% i no hi havia cap línia de finançament. Avui però hem capgirat aquesta trajectòria: el 2009 la recollida selectiva arriba ja al 38%, som la única comunitat autònoma que te desplegada de manera total la recollida selectiva de la matèria orgànica, aquest any ho han fet més de 600 i els municipis més petits ho acabaran de fer el 2011. També som la única comunitat que disposa d’una fiscalitat verda en aquest camp, els cànons per disposició ja sigui a dipòsit o a incineradora tenen la virtut de gravar aquestes destinacions pels residus (10 i 5 € la tona respectivament) i retornar als municipis que fan recollida i s’ocupen del tractament de la matèria orgànica. La política que estem portant a terme estableix que cap residu pot anar a destinació final sense haver passat abans per un tractament previ que asseguri el seu màxim aprofitament.
En aquests darrers 7 anys hem complert amb dos vells somnis, clausurar els abocadors més grans de l’àrea metropolitana: el del Garraf – desembre del 2006 – i en els propers mesos el de Coll Cardús, a Vacarisses. Aquest darrer és el que avui hem anat a visitar. I és que hi ha, també en aquest àmbit, polítiques velles i noves. El nou CTR, que ha suposat una inversió del Govern de més de 70 milions d’€ i que dona feina a més de 150 treballadors/es, retorna a Vacarisses la seva quota de solidaritat. S’acaben les olors i el paisatge trinxat. I s’enceten noves oportunitats, també amb la instal·lació en aquest indret d’un centre de coneixement i recerca.
I és que l’ecologia, no ens cansarem de dir-ho, és progrés. Avui Catalunya te infraestructures equivalents als paísos més avançats, com Alemanya i Àustria.
En els propers anys hem d’arribar al 50% de recollida selectiva – avui amb el 37,6% estem per sobre de la mitja espanyola, un 17%, i la de l’OCDE, un 30% - i hem de reduir un 10% la generació de residus – avui estem en 1,54 per habitant i en el 2003 en 1,63% - . I tota aquesta progressió s’ha de fer amb convenciment i també al costat dels ajuntaments que han estat en aquest camp els nostres màxims col·laboradors. Com ho ha estat també la ciutadania en general que amb el seu canvi cultural, també en aquest cas com en el de l’aigua o en la velocitat, ha esdevingut una ciutadania més compromesa i solidària amb el futur. Deixarem que aquesta feina la dirigeixin aquells que en les ciutats que governen, com el cas de
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada