02 de setembre 2013

sobre els portals de recerca de feina ( 3er i darrer apunt )


En aquest darrer post començo per dos planes web diferents. Més que planes web són dues plataformes o portals – confesso que no domino aquest llenguatge encara, no em matxaqueu massa! -. He volgut deixar pel final els casos més especials, aquests dos, els més “in” i els públics.

Felipe Navío i Juan Urdiales de jobandtalent
Jobandtalent és una web diferent a la resta, no es tracta d'un portal clàssic, ni d'una xarxa social, sinó d'una plataforma innovadora, una aplicació creada al 2009 per uns creadors que amb la participació de la Universitat Pompeu Fabra i la utilització d'un algoritme “que es comporta com un consultor de selecció de personal virtual, identifica i reconeix tendències lingüístiques dins de l'estructura i paraules tant de l'oferta de treball com dels CVs. Aquestes tendències, es converteixen en dades que comparen i posen en comú als candidats que encaixen en els processos de selecció. Aquest algoritme, que es troba en continuo desenvolupament, permet a jobandtalent analitzar centenar de milers d'ofertes de treball de diferents portals de feina i recomanar ofertes de treball als candidats que encaixen”. Per això quan entres en aquesta plataforma, que trobes en català – un punt per ells! -, i pitges una oferta de feina et pot enviar a altres portals de feina dels que he fet referència en comentaris anteriors.

Una altra plataforma de referència, també gratuïta, és Workmunity, creada per Joel Santirso i Eneko Knörr el 2011, és totalment gratuïta, molt moderna, lligada a totes les xarxes i a feines de tot tipus. Les ofertes a diferència de l'anterior portal són directes des de l'empresa, quan cliques doncs una oferta no comences a passar per un munt de webs diferents sinó que vas “de cara a barraca”. Pots marcar empreses favorites i t'envia avisos quan tenen ofertes de feina. No t'avisa però quan hi ha ofertes adequades al teu perfil laboral, ningú és perfecte!. Només és a nivell estatal. Li dona molta importància a la qüestió salarial – un fet inusual a altres portals i que aquest recull és una comparativa entre el que ofereixen les ofertes i el que es paga de mitja en el sector -. Es disputa el lideratge amb la resta de portals de recerca de feina. Serveix de la mateixa forma a persones que busquen feina com a empreses que busquen treballadors/es, com per recerca d'empreses per fer-ne seguiment i posar-te en contacte com, també, per recerca de formació – d'altra banda és habitual en tots els portals de recerca de feina -. Aquest portal és molt recomanable, encara que en aquests moments a la província de Barcelona hi ha poques ofertes de feina.

Altres portals de recerca de feina però per perfils tipus “manager” serien Experteer, Careerbuilder, Hays o els relacionats amb empreses de treball temporal o “head hunters”. En alguns casos, com és el primer, la majoria dels passos els has de fer pagant, en d'altres el registre és gratuït i l'operativa és força correcta. Però repeteixo: estan adreçades a un tipus de perfil molt determinat: directiu o tècnic amb formació mitjana - alta en general, que no vol dir en aquests moments salari alt!.

Passo en aquesta segona part d'aquest darrer post sobre recursos en la recerca de feina a donar-vos cinc enllaços de l'administració pública:

Per proximitat començo per la web de l'ajuntament de Sant Cugat, la més fluixa de totes en l'àmbit de l'acompanyament en els temes de l'ocupació, la borsa de treball és molt minsa i te molt pocs recursos per la gent que s'hi connecta, només cal que hi entreu i compareu amb la resta.

Les de Rubí i Terrassa són molt més complertes, no cal dir que la borsa de treball te més oportunitats – la qual cosa deu voler dir que hi ha més recursos en personal darrera – i en la pròpia plana web hi ha recursos per la gent que hi entra per fer currículums, cartes de presentació i qüestions relacionades amb la recerca de feina. Destacar que la de Terrassa és fruit del treball del Pacte per l'Ocupació, instrument creat per l'ajuntament egarenc des de fa molts anys de concertació amb els agents econòmics i socials per tal d'afrontar les realitats econòmiques des de l'empresa, l'educació, el món laboral,... i que ha donat força bon resultat. Un exemple del que molt haurien de prendre'n nota.

La plana del SOC, el Servei Català d'Ocupació, de la Generalitat de Catalunya, és força completa, te una borsa de treball amb moltes ofertes (avui en te més de 2 mil de tot tipus), dona recursos a la gent “perduda” per fer documents bàsics per cercar un lloc de treball però no és millor que una plana de qualsevol de les que he estat parlant fins ara – o sigui que pots posar-hi el currículum, apuntar-t a ofertes i fer el seguiment,... S'esperaria més de la plataforma de recerca de feina d'un país que vol ser un estat, la veritat.

I per acabar, la millor de totes: la de Barcelona. Aquesta sí que és una bona web de suport. A banda de donar assessorament als que fan recerca de feina i a les empreses, com la resta de les que he anat parlant, te un munt de possibilitats més. Destaco una plana en la que us convido aentrar on podeu auto-avaluar-vos de forma gratuïta en quatre aspectes importants: els vostres interessos professionals, les vostres competències claus, les vostres competències socials que us ajudaran per exemple per anar a una entrevista de feina i una enquesta dels vostre us del temps. Aquesta web de Barcelona Activa fa molt temps que funciona i te molts recursos per les escoles, pels mestres, pels emprenedors, idees,... un notable per la gent que la va parir. No cal dir que les quatre avaluacions les vaig fer i m'han anat be per saber cap a on haig de dirigir el meu futur professional...