01 de febrer 2009

Repàs setmanal

Seria una bona cosa fer un repàs setmanal del temes que m’han cridat més l’atenció o be comentar aquelles qüestions que em sembla que s’ho mereixen. Però no vull obrir expectatives que després no pugui complir. De moment vull compartir amb vosaltres algunes coses de la setmana.

Començo per denunciar la utilització que han fet del darrer suplement de El Periódico de Catalunya titulat “la transformació dels municipis catalans” una sèrie d’alcaldes i alcaldesses socialistes. O han pagat per ser-hi, cosa clarament denunciable i que em fa entendre que altres no hi siguin – els diners públics cal gastar-los en altres prioritats que en fer propaganda – o, i no ho descarto, el diari segueix fent la seva aposta pròpia per reforçar la “marea rosa “.


Pel que fa al debat “Bolonya, si; Bolonya,no” en el que jo em decanto per “Bolonya, si, però no així”, algunes dades : només un 20% dels alumnes universitaris te beca a l’estat espanyol, davant el 40% de mitjana a la UE. Només un 10% dels matriculats a màsters oficials tenen ajuda econòmica d’algun tipus. L’Estat Espanyol gasta en beques i ajudes universitàries un 0,08% del PIB front a un 0,25% dels països de l’OCDE o un 0,22% que gasta Alemanya.

El passat dijous comentava amb un empresari santcugatenc la problemàtica de la situació actual. La dificultat en la liquiditat de moltes empreses que volen generar treball impedeix que aquestes puguin tirar endavant els seus projectes. Mentrestant el govern espanyol segueix endollant diners a la banca, que manté en la majoria de casos els seus beneficis i repartiments de dividends entre accionistes així com mantenint els alts sous i pagament d’objectius entre els seus directius d’una forma absolutament indecent. El passat 19 de gener el nostre portaveu al Congrés, Joan Herrera, demanava la compareixença dels principals responsables de bancs espanyols al Congrés per donar explicacions. Doncs sembla que als dirigents socialistes no els fa gràcia aquesta demanda – suposo que els interessa més assegurar-se els crèdits de les seves campanyes electorals – i el seu portaveu al Congrés, Jose Antonio Alonso que en primer terme va acceptar la proposta d’ICV va rectificar el seu posicionament inicial i no li sembla “oportú” que aquests compareguin – si li sembla però que ho faci el president d’Iberia a petició del grup socialista - , adduint que el Congrés “no està per controlar l’activitat d’un banc o altre”, “este no es un sitio donde queramos machacar a alguien...”.


Sobre el pla Zapatero de finançament d’inversions locals teniu un bon article de’n Joan Subirats aquí. Ja n’he parlat en algun post. Benvinguda sigui aquesta ajuda. Per les seves condicions no representarà la construcció de massa nous equipaments que amb els problemes del finançament local no podríem mantenir. Servirà per rentar la cara a molts pobles i ciutats i arranjar espais que difícilment es podrien atendre amb els pressupostos cada cop més castigats dels municipis.


D’altres temes d’actualitat us recomano “Los muertos que no se registran” de Vicenç Navarro, sobre les malalties associades a la feina. “La impunitat d’Israel” de Marc Carrillo sobre el conflicte d’Israel i Palestina. “Kafka contra Bermejo” de Ximo Bosch, sobre els problemes de la justícia al nostre país i, “Obama, un futuro moderadamente positivo” de Gabriel Jackson, sobre les oportunitats que s’obren a EE.UU. amb la nova presidència.


Per finalitzar: agrair a la gent de Molins de Rei la rebuda que ens van fer ahir, en la visita que varem fer a la Fira de la Candelera. No hi havia estat mai i segur que ho repetiré. Encara que només sigui pel cap i pota que fan al “xiringuito” d’ICV. Vàrem passar una estona agradable amb el nostre candidat al Parlament Europeu, Raül Romeva i el vicepresident d’organització, Lluis Moreno, conjuntament amb l’alcalde Ivan Arcas. En el passeig ens vam creuar amb el candidat d’ERC Oriol Junqueres – quan deixarà de participar en programes de Catalunya Ràdio? – i el seu secretari general, el Joan Ridao.


Avui hem assistit a un nou acte emotiu de la Universitat de la Pau de la nostra ciutat. Avui es celebrava l’aniversari de l’assassinat de Gandhi el 30 de gener de 1948. Ens han acompanyat l’alcalde de Portbou i el tinent d’alcalde de cultura d’aquest poblet - no com diu Ràdio Sant Cugat - , on va morir en Walter Benjamin, perseguit pels nazis a l’any 40. M’ha semblat però lamentable que amb la presència d’aquest dos representants no hagi comparegut cap regidor/a de l’equip de govern municipal. Coneixedors com eren de la visita em sembla una falta de respecte no venir a fer-los la benvinguda oficial. Sort que entre tots i totes i amb l’amable acompanyament del Domenec Miquel els hem pogut ensenyar la joia de la ciutat, el Monestir de Sant Cugat. Teniu fotos d'aquest acte al meu facebook